Svijet

Rekordan broj izbjeglica u Turskoj

2409sirija
U
Turskoj se trenutno nalazi više sirijskih izbjeglica nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a vlada njihov broj procjenjuje na oko milion i po, kazao je u srijedu predstavnik UNHCR-a Selin Unal.

Rekordan broj izbjeglica u Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

U posljednjih nekoliko dana u Tursku je stigao najveći broj sirijskih izbjeglica od početka rata prije tri godine, kazao je Unal. Među izbjeglima je i oko 140.000 Kurda koji su nedavno stigli iz kurdskih sela u sjevernoj Siriji bježeći pred napadima pripadnika Islamske države.

Najveći priliv izbjeglica u tri i po godine: "Ovo je najveći priliv izbjeglica u zemlju u posljednje tri i po godine, otkad je počela kriza", rekao je za Unal i dodao da se u Turskoj "trenutno nalazi puno očajnih ljudi koji su pobjegli pred džihadističkim napadima iz Kobanea".

Dpa prenosi i kako je Turska, uprkos tome što je pružila utočište najvećem broju Sirijaca u bijegu pred sukobima, dobila najmanje međunarodne humanitarne pomoći namijenjene izbjeglicama.

Na UN-ov poziv da se za sirijske državljane u Turskoj prikupi 497 miliona dolara pomoći ove godine je prikupljeno samo 21 posto. "Nažalost ne možemo učiniti više ukoliko ne dobijemo više konkretne pomoći", kazao je Unal.

Index.hr

Portal Analitika