Region

Srbija: Moguća legalizacija marihuane u medicinske svrhe

2409kanabis
M
inistar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana bude legalizovana u medicinske svrhe.

Srbija: Moguća legalizacija marihuane u medicinske svrhe
Portal AnalitikaIzvor

"Za sve što daje rezultate u liječenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bježati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi", rekao je Lončar za "Blic", a prenosi B92.

Beogradski dnevnik podsjeća da je humanitarna organizacija "Lekalizuj" pokrenula inicijativu za izmjenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u vezi sa savremenim dostignućima medicinske nauke.

Lončar je pojasnio da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti na tribini u petak i subotu, koja je već održana u Sloveniji.

Kanabis se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini i dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze do epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma i nuspojava koje izaziva hemoterapija.

Isti izvor navodi i da se mnogi ljekari u Srbiji slažu da bi marihuana mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe.

B92

Portal Analitika