Politika

MVPEI - UN: Realizacija infrastrukturnih projekata neophodna za razvoj

7
R
ealizacija infrastrukturnih projekata doprinijeće ekonomskom i sveukupnom razvoju i stabilnosti zemalja zapadnog Balkana i jačanju zajedničke evropske perspektive, ocijenjeno je u Njujorku na neformalnom sastanku šefova diplomatija tih država.
MVPEI - UN: Realizacija infrastrukturnih projekata neophodna za razvoj
Portal AnalitikaIzvor


Na sastanku, kome je prisustvovao crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić, razgovaranao je o mogućnosti za nastavak i jačanje saradnje država regiona nakon Berlinske konferencije i za razmatranje modaliteta za operacionalizaciju projekata, posebno infrastrukturnih.



"Ministri su se složili da će njihova realizacija doprinijeti ekonomskom i sveukupnom razvoju i stabilnosti Regiona i jačanju zajedničke evropske perspektive", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).



Kako se navodi, regionalne inicijative i proces proširenja podržali su i ministar vanjskih poslova Italije i budući visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Frederika Mogerini, komesar EU za proširenje Štefan File i visoki zvaničnici Austrije i Njemačke koji su učestvovali na skupu.



Lukšić, koji u Njujorku učestvuje na Generalnoj debati 69-og zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razgovarao je sa ministrima vanjskih poslova Gruzije i Trinidada i Tobaga, Majom Panjikidže i Vinstonom Dukeranom.



Navodi se da je u razgovoru sa Panjikidže izraženo zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa Crne Gore i Gruzije, i konstatovani brojni potencijali za njeno unapređenje, posebno u oblasti turizma.



"Sagovornici se saglasili da je potrebno nastaviti ubrzani dijalog na planu konsolidacije ugovorne osnove dviju država. Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnim dešavanjima, potvrđena spremnost dviju zemalja da i dalje blisko sarađuju i dijele iskustva u integracionim procesima", kaže se u saopštenju MVPEI-a.



U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Trinidada i Tobaga Vinstonom Dukeranom, prvi od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, razmijenjena su mišljenja o načinima za unapređenje bilateralne i saradnje na multilateralnom planu, posebno u okviru UN sistema.



Istaknut je značaj nedavne ratifikacije Sporazuma o trgovini oružjem kojim se potvrđuje posvećenost država da aktivno doprinose u prevazilaženju globalnih izazova.



Tokom posjete Njujorku, Lukšić je učestvovao na ministarkom sastanku Neumske inicijative, na kojem je Hrvatska preuzela predsjedavanje od Bosne i Hercegovine, kao i dogovorene dalje aktivnosti na planu realizacije projekata koji će podstaći dobrosusjedsku saradnju, u interesu lokalnih zajednica.



Lukšić će, na marginama Generalne debate, imati niz bilateralnih susreta sa kolegama i zvaničnicima specijalizovanih UN agencija i učestovati na ministarskim sastancima OEBS-a, Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope, Američko-jadranske i Američko-baltičke povelje.

Portal Analitika