Politika

GAČEVIĆ: Učinak Specijalnog tužilaštva ravan nuli

kandidatiokokok2309
V
rhovno državno tužilaštvo je moralo da uradi više u pojedinim slučajevima iako se nalazi u v.d. stanju, poručili su kandidati za Vrhovnog državnog tužioca na današnjem konsultativnom saslušanju.

GAČEVIĆ: Učinak Specijalnog tužilaštva ravan nuli
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu obavili su danas konsitutivno saslušanje kandidata za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) advokata Vesne Gačević Rogove i Dragoljuba Strugara.

Gačević je kazala da  je specijani sud je najmanje otišao u reformama od svih insistucija u Crnoj Gori.

- Tu mislim i na VDT i na Specijalno tužilaštvo. Samim tim što se javila potreba da se formira još jedno Specijlano tužilaštvo nameće se jasan odgovor – po meni specijlno tužilaštvo je imalo učinak ravan nuli. Kada je ta institucija u pitanju ovu državu je koštala mnogo. Koštala je i nas kao poreske obveznike – rekla je Gačević.

Ona je istakla da je VDT iako je u VD stanju moralo da reaguje bolje u pojedinim slučajevima.

Advokat Drgoljub Strugar je istakao da smo država u izgradnji ali da svaki građanin zna koliki je učinak specijalnog tužilaštva.

- Da li Specijlno tužilaštvo radi svoj posao kako treba ili ne, to svaki građanin koji uzme novine može da vidi. Nema tog procesa koji je započet a da presuda nije ukinuta. Moram da kežem da nijesam siguran da je to samo propust Tužilaštva. Jer ako se u slučaju Šćekić ne može donijet pravosnažna odluka 12 godina i u slučaju Zavale i kad imamo niz krivičnih dijela slične vrste onda moramo pitait da li je u pitanju loš rad tužilaštva ili loš rad tužilaštva i sudova ili nešto treće – rekao je Strugar.

Poslanik DF-a Slaven Radunović pitao je kandidate za VDT-a d alibi oni puštili na slobodu braću Bigović koji su učestvovali u tuči sa ubijenim Jovanom Kosaćem.

Strugar je istakao da je ljudski bilo da se odredi pritvor od osam dana ali da ne može da prigovori tužiocu jer smatra da nije napravio grešku.

- Trebalo je da postoji jedinstvo umišljaja i braća Bigović nijesu mogla da znaju što je Kosać željeo da uradi – rekao je Sreugar.

Sa druge strane Gačević je istakla da je trebalo u datom slučaju Bigovićima odrediti pritvor, od 48 sata zatim i od osam dana.

Portal Analitika