Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • RADNA VERZIJA: Kontrolu partija vrši Agencija za korupciju, dozvoljeno zapošljavanje na određeno, zabranjene donacije od stranih država

RADNA VERZIJA: Kontrolu partija vrši Agencija za korupciju, dozvoljeno zapošljavanje na određeno, zabranjene donacije od stranih država

okradnaveryija
K
ontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja vršiće Agencija za sprječavanje korupcije osnovana u skladu sa posebnim zakonom, stoji u Radnoj verziji zakona o finansiranju političkih partija koj je Vlada dostavila Skupštini Crne Gore.

RADNA VERZIJA: Kontrolu partija vrši Agencija za korupciju, dozvoljeno zapošljavanje na određeno, zabranjene donacije od stranih država
Portal AnalitikaIzvor

Osnivanje Agencije prema Akcionom planu za poglavlje 23. predviđeno za januar 2016.godine.

U prošloj verziji zakona koji je osporen pred Ustavnim sudom nadzor nad finasiranjem političkih partija trebalo je da vrši Državna izborna komisija.

U radnoj verziji zakona, navodi se da je političkim partijama zabranjeno primanje donacija od druge države kao i od kladionica i kazina.

- Zabranjeno je političkim subjektima primanje materijalne, finansijske pomoći i nenovčanih priloga od: drugih država, privrednih društava i pravnih lica van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koja nemaju biračko pravo u Crnoj Gori, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, pravnih lica i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica i organizacija, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću, navodi se u radnoj verziji zakona.

Radna verzija zakona je predvidjela i zabranu otpisivanja dugova uoči izbora.

- Zabranjeno je pravnim licima čiji je osnivač, djelimični ili većinski vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave da, u periodu od dana raspisivanja do dana održvanja izbora, kao i mjesec dana nakon izbora, vrše otpis dugova građanima, uključujući račune za utrošenu električnu energiju, vodu, kao i račune za sve vrste javnih usluga.

Zabranjeno je javnim funkcionerima korišćenje službenih automobila u periodu izborne kampanje, osim u slučajevima službene potrebe. Radna verzija zakona je predvidjela i dozvolu zapošljavanja na određeno. Odredba o zabrani zapošljavanja na određeno je osporena odlukom Ustavnog

okyabrana
U državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor o privremenim i povremenim poslovima, odnosno ugovor o djelu, navodi se u radnoj verziji.

Jedna od novina koju predviđa vladina radna verzija zakona jeste smanjenje izdvajanja novca iz budžeta za finasiranje redovnog rada partija sa 0,5 na 0,4 odsto.

Konačnu verziju zakona trebao bi da utvrdi skupštinska radna grupa i uputi je parlamentu na usvajanje.

Prošli zakon o finasiranju političkih partja donešn glasovima opozicije i SDP-a osporen je pred Ustavnim sudom i to u više od 20 članova.

 

 

Portal Analitika