Društvo

Država traži da joj MCP vrati crkvu kod Dvorca na Kruševcu

1408dzomicok
D
ržava od Mitropolije crnogorsko-primorske traži da im vrate crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu, dok sveštenici tvrde da je objekat u komplesku Dvorca kralja Nikole oduvijek bio u svojini Srpske pravoslavne crkve, pišu Vijesti.

Država traži da joj MCP vrati crkvu kod Dvorca na Kruševcu
Portal AnalitikaIzvor

Ti stavovi ponovljeni su i juče u podgoričkom Osnovnom sudu, u nastavku spora u kome država traži da SPC vrati Centru savremene umjetnosti objekat “koji koriste u okviru Dvorskog kompleksa na Kruševcu”.

Sveštenici MCP-a Velibor Džomić, Dragan Mitrović i Boris Brajović, posvjedočili su juče da je prota Milija Lačković bio starješina te crkve od 1945. do devedesetih godina.

Nakon njega, vođenje vjerskog objekta preuzima Mitrović do 2003. godine, zatim Džomić do 2008. a nakon njega i Brajović, koji je i danas starješina crkve.

Objašnjavali su da je crkva, pošto je Milija otišao u penziju, bila uzurpirana od komunističkih vlasti, koji su je koristili kao magacin-mrtvačnicu. Tada je, saopštili su juče, nestalo mnogo vrijednih ikona iz doba dinastije Petrović.

„Tadašnja Galerija nesvrstanih, bez našeg znanja, promijenila je bravu i pretvorila crkvu u magacin. Kako bismo spriječili dalje skrnavljenje i devastiranje crkve, SPC je u novembru 1992. godine ponovo preuzela objekat”, rekao je Mitrović.

Džomić je dodao i da nikada nijesu imali problema sa sadašnjim Centrom savremene umjetnosti, niti se ikada pominjalo da je to njihovo.

Na pitanje zastupnika države Rista Femića, Džomić je pojasnio da crkva nikako ne može da bude za potrebe jedne porodice i da to što je sagradio Knjaz Nikola, ne znači da je ona njegova, već da ima pravo da bude sahranjen u njoj, da se služe obredi sa njegovim imenom, ili da se njegov lik istakne na određenom mjestu kao čin zahvalnosti.

Spor se nastavlja 23. oktobra.

Portal Analitika