Društvo

FOTO: Svečano otvoren festival “Dani nauke”

2209daninaukePOCETNA
Č
etvrti festival “Otvoreni dani nauke”, koje organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore, svečano je otvoren večeras u Atlas Capital centru internacionalnom izložbom pod nazivom “Italija budućnosti”.

FOTO: Svečano otvoren festival “Dani nauke”
Portal AnalitikaIzvor

Ceremoniju je otvorio zamjenik Generalnog direktorata u Direktoratu za nauku i inovacije Evropske komisije Volfgang Burčer i ministarka nauke Sanja Vlahović.

-Vaš projekat za Otvorene dane nauke jedan je od prvih projekata u okviru programa Horizont 2020 za koji su odobrena sredstva. To je dobar početak učešća Crne Gore. Dio ste evropske naučne agende jer znam da Crna Gora pridaje veliki značaj nauci, istraživanju i inovaciji, kao i da sprovodi veliki broj aktivnosti na jačanju istraživačkih kapaciteta na nacionalnom nivou, kazao je Burčer i dodao da je se napori naše zemlje najbolje ogledaju u Izvještaju o napretku Evropskog istraživačkog centra za 2014.godinu.

2209volfganf
Prema njegovim riječima, Otvoreni dani nauke su idealna prilika za privatni i javni sektor da se sretnu i razmjene ideje, kao i da se zainteresuju učenici i studenti.

-I to je ono o čemu se zapravo radi kada je u pitanju Evropska sedmica nauke: ohrabrivanje mladih talenata, prepoznavanje vaših dostignuća, uz nadu da ćete odlučiti da nastavite svoje studije i napravite karijeru u oblasti koju odaberete, kazao je Burčer u obraćanju prisutnima.

Kao pridružena zemlja Crna Gora mora iskoristiti povoljnosti programa Horizont 2020, a Evropska komisija će nastaviti da je podržava.

2209sanja
Ministarka nauke Sanja Vlahović istakla je zahvalnost što je ove godine festival podržan od strane Italije, koja je vjekovna prijateljica naše zemlje.

-Kako Italijani vole da kažu, nauka u svijetu pomalo govori italijanski. Nije ni čudo kada je to zemlja velikog Da Vinčija, Galileja. Upravo je nauka očvrsnula veze Crne Gore i Italije kada je Markoni 1904.godine napravio prvu radio vezu sa Barom, kazala je Vlahović.

Nauka nikada je zatvara jedna, a da ne otvori novih deset pitanja. Zato je, kako je istakla ministarka nauke, važno početi novu naučnu avanturu i zaploviti kroz svijet nauke kroz programe ovogodišnjeg festivala.

2209otvaranje
U prostoru Atlas Capital centra izložbu “Italija budućnosti” otvorili su ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako i profesor Luiđi Nikolais, predsjednik Nacionalnog istraživačkog centra Italije.

-Ova izložba je produkt rada i saradnje sa italijanskim ministarstvom spoljnih poslova. Mlade ljude moram podsjetiti na ključne apsekte: mislim da naše zemlje mogu učvrstiti snage na snazi koja se zove ljudski kapital. Prije svega moramo govoriti o kvalitetu, s druge strane imamo i brojke koje pokazuje koliko ljudi imaju diploma. Posebno je važno za studente da znaju da se istraživački rad počiva na zaslugama, a imaju je oni na čijem se radu baziraju zasluge, a one daju novu snagu i vizije, kazao je Del Monako.

2209ambasador
On je u svom obraćanju istakao da je važno da ova izložba govori prije svega o nauci kroz njenu plemenitost.

-Samo pomislite na istraživače, profesore, koji imaju nevjerovatne rezultate, a koji na krajnje plemenit način dijele sa svojim đacima. Posebno oni koji ne žale svoj život da ulaže u nauku, naravno, sa velikom dilemom da li će oni videti rezultate, kazao je ambasador i akcentovao da se učenje nikada ne može okončati, te da se ne smije zaboraviti dijeljenje znanja.

2209direktor
Profesor Luiđi Nikolais, predsjednik Nacionalnog istraživačkog centra Italije kazao je na otvaranju izložbe da se nauka danas mora posmatrati na drugačiji način, kao i da istraživanje nije samo kultura, već nešto što prevazilazi granice naše zemlje.

-Istraživački rad nije rad samo jednog čovjeka već timski rad, jer je tehnologija toliko napredovala da zahtijeva zajednički napor, kazao je Nikolais.

Prema njegovim riječima, do inovacija se može doći samo preko internacionalizaije, koja podrzumijeva uključivanje svih zemalja.

-Naša glavna misija je da na društvenom nivou nauka bude ta koja nas spaja. Savjet istraživača ne može funkcionisati samostalno, kao ni Univerzitet, dodaje je Nikolais.

2209izlozba
"Italija budućnosti"
je inovativna izložba o nekim od najznačajnijih italijanskih naučnih i tehnoloških primjera izvrsnosti. Robotika, fizika elementarnih čestica, tehnologije čuvanja i korišćenje arheološkog i kulturnog nasljeđa samo su neke od disciplina predstavljenih u sklopu interaktivnog puta koji posjetiocima nudi priliku da lično dožive neke od najvažnijih rezultata italijanske nauke.

2209izlozba3
Sjutra u 11 časova počinje četvrta „Fabrika znanja“. Festival će ugostiti i Tesla konvoj, koji je 18. septembra krenuo iz Zagreba.2209izlozba2
Paralelno sa tim događajem u Kotoru će prvi put za crnogorsku javnost biti otvoren istraživački brod „Urania“, brod italijanskog Instituta za naučno istraživanje. Brod će biti otvoren cijelog dana za sve zainteresovane. Program će se nastaviti i na Institutu za biologiju mora i Fakultetu za pomorstvo. Četvrtog dana manifestacije, program posvećen biologiji dolazi na Prirodno matematički fakultet.

U popodnevnim satima će se organizovati tribine, a jedna od njih je „Oči u oči sa naučnikom“, čiji je gost Dragan Hajduković, naš proslavljeni fizičar koji već dugo godinja radi u CERN-u.

2209izlozba4
Tu je i tribina „Neuronauka“, koju zajedno sa Ministarstvom nauke organizuje Organizacija crnogrskih studenata u inostranstvu. U petak nas čeka „Noć istraživača“,a sva tri dana festivala u prostorijama Atlas kapital centra su radionice iz fizike, hemije, matematike, biologije i arheologije.2209izlozba5
Detaljnije o programu festivala možete se informisati na zvaničnom sajtu www.daninauke.me.

A.S.

 

 

 

Portal Analitika