Zanimljivosti

NASA-ina letjelica ušla u orbitu Marsa!

2109nasamars
S
vemirska letjelica NASA-e - MAVEN, ušla je u orbitu Marsa u nedjelju, u 22:24 po istočnoameričkom vremenu. Ondje će proučavati atmosferu Crvene planete.

NASA-ina letjelica ušla u orbitu Marsa!
Portal AnalitikaIzvor


MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), je prva letjelica posvećena istraživanju prorijeđene gornje atmosfere Marsa. Tako će se saznati kako se mijenjala klima na Marsu te kako je ona uticala na evoluciju površine potencijalno naseljene planete, stoji na stranicama NASA-e.



'Takođe će dati bolje informacije budućoj ljudskoj misiji na Mars koja se priprema za 2030. godinu', rekao je Charles Bolden, administrator u NASA.



Nakon desetomjesečnog putovanja, NASA je od MAVEN-a dobila konačnu potvrdu da je ušao u atmosferu. Sljedećih šest sedmica, MAVEN će obaviti cijeli niz zadataka u proučavanju atmosfere.



'Ovo je velik dan za MAVEN. Veoma smo uzbuđeni što smo se pridružili konstelaciji letjelica u orbiti Marsa i na površini Crvenoe planete', rekao je David Mitchell, prjektni menadžer MAVEN-a u Marylandu.



Nakon što je prešla put od 711 miliona kilometara od Zemlje, letjelica se nalazi u orbiti koja je u najbližoj tački 150 kilometara udaljena od površine Marsa, a najdaljoj 6.200 kilometara.



Za razliku od prethodnih letjelica, MAVEN će se usredsrediti na atmosferu planete, za koju naučnici smatraju da je nekada bila daleko gušća od današnjeg rijetkog omotača koji čini uglavnom CO2.



Gušći vazduh potreban je da se voda skupi na površini. Iako na njemu danas nema vode, Mars je prekriven drevnim riječnim kanalima, koritima jezera i hemijskim dokazima toplije, vlažnije prošlosti.

dnevnik.hr

Portal Analitika