Kultura

Ramujkić izlaže u Budvi od 26. septembra do 16. oktobra

ramujkic
P
oznati beogradski i crnogorski slikar, Kemal Ramujkić, organizuje samostalnu izložbu u Modernoj galeriji u Budvi, od 26. septembra do 16. oktobra, pod tematskim naslovom “Kuće”.  Izložba će biti otvorena u petak, 26. septembra, u 19h.

Ramujkić izlaže u Budvi od 26. septembra do 16. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Kemal Ramujkić je rođen 1947. godine u Podgorici. Završio je srednju umjetničku školu u Herceg Novom 1966. godine. Akademiju za likovne umjetnosti u Beogradu završio je 1971. godine, a postdiplomske studije na istoj akademiji 1973. godine. Redovni je profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru za predmete crtanja i slikanja. Od 2005. godine je gostujući profesor na The Animation Workshop School u Viborgu, u Danskoj. Šef departmana za likovnu umjetnost na Državnom univerzitetu Novi Pazar. Već 30 godina stvara u ateljeu na Adi Ciganliji.

ramujkic1
U pejzažu je prepoznatljiv po mediteranskoj atmosferi i čempresima.

Slikarski motiv kuća ističe svu ljepotu osvjetljenja, obojenosti i oblika pitoresknih crnogorskih kuća, sa kamenim fasadama, izraženog kolorizma, mediteranske svjetlosti. Kemal Ramujkić je slikar atmosfere mediteranskog podneblja Crne Gore koju ostvaruje kolorističkom harmonijom,  jarke palete plavih, zelenih, ružičastih, crvenih i oker tonova. Mediteranske kuće sa čempresima i bršljanom po zidovima otkrivaju nam poetični doživljaj prirode, upečatljiv slikarski senzibilitet i prefinjen slikarski izraz atmosfere svjetla i boje.

 

Portal Analitika