Društvo

Institut Alternativa: Specijalno tužilaštvo ostalo samo želja

2209institut-alternativa
N
acrt Zakona o specijalnom državnom tuzilaštvu, koji je dat na javnu raspravu, nije plod identifikovanih problema u radu dosadašnjeg Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zlocčina, saopšteno je iz Instituta Alternativa.
Institut Alternativa: Specijalno tužilaštvo ostalo samo želja
Portal AnalitikaIzvor


Kako navode u saopštenju dostavljenom

Portalu Analitika

, predložena rješenja ne odgovaraju stvarnim potrebama.



"To se najbolje vidi iz toga da se najmanji broj odredbi nacrta odnosi na specijalne tužioce pa Odjeljenje neće pretrpjeti skoro nikakve promjene. Fokus nacrta je, dakle, na promjenama kod drugih subjekata (državnih organa, posebno policije i ostalih organa koji će upućivati svoje zaposlene u ST, banaka, itd.) dok pitanja koja se odnose na samo specijalno tužilaštvo zanemaruju ili uređuju na način na koji je to i do sada bilo slučaj što je veoma problematično“, kažu u ovoj NVO.



Kako su naglasili, nijesu stvoreni preduslovi da na pozicije glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca dođu najbolji i najsposobniji pravnici sa kapacitetima za vođenje istraga visoko-profilne korupcije i organizovanog kriminala, a nijesu smanjeni ni bezbjednosni rizici u izboru glavnog i specijalnih tužilaca.



U ovoj NVO ističu da nisu definisane nadležnosti tako da omoguće Specijalnom tužilaštvu da se posveti najkompleksnijim predmetima već će biti zatrpani i predmetima korupcije najniže vrijednosti. Nije dovoljno ojačan autoritet Glavnog specijalnog tužioca u Policijskom odjeljenju. U potpunosti je izostavljeno propisivanje mjerenja radnog učinka glavnog i specijalnih tužiilaca“.



Takođe, naglašavaju da je u potpunosti izostavljeno propisivanje kontrole odbačaja krivične prijave, a nije propisana ni procedura za utvrđivanje broja specijalnih tužilaca.



“Nije pružena nikakva budžetska stabilnost pa ni budžetski iznos opredjeljen za ovo tužilaštvo neće biti poznat jer će biti 'utopljen' u ukupan budžet Državnog tužilaštva. Nije propisano posebno izvještavanje prema Skupštini niti dodatno izvještavanje Tužilačkog savjeta“.



Iz Instituta Alternativa su poručili da ovakav nacrt zakona ne odražava ni najmanju volju da se zaista Specijalno tužilaštvo unaprijedi već samo “kozmetički” reformiše.

Portal Analitika