Društvo

ČUBROVIĆ: Požar nije uzrokovao veću štetu na Katedrali

2209katedralapoc
P
ožar koji se jutros oko 9 sati dogodio u Katedrali Svetog Tripuna nije izazvao veća oštećenja na ovom kulturnom dobru, već se samo stvorio sloj čađi, posebno na lučnim djelovima trifora i na zidu iznad njih, kazala je za Portal Analitika mr Zorica Čubrović, arhitekta-viši konzervator u Upravi za zaštitu kulturnih dobara u Kotoru.

ČUBROVIĆ: Požar nije uzrokovao veću štetu na Katedrali
Portal AnalitikaIzvor

Čubrović, koja je odmah nakon požara u kotorskoj Katedrali bila na licu mjesta, kaže da je požar uzrokovao pojavu gari na zidovima sjeverne galerije, a dim je, probijajući se kroz staklo trifora u zapadnom i srednjem traveju, izazvao taloženje gari i u unutrašnjosti crkve i to na lučnim djelovima trifora i na zidu iznad njih.



2201z.cubrovic

Sagovornica

Portala Analitika

naglašava da je prostor sjeverne galerije uređen kao dio muzejske postavke rizničkih predmeta Katedrale, sa nizom zastakljenih vitrina u kojima se nalaze eksponati. I muzejske vitrine su takođe pretrpjele manje taloženje gari na površinama.



Ipak, kako ističe Čubrović, na sreću požar koji je nastao jutros na klima uređaju smještenom na južnom brodu, nije napravio veću štetu i biće potrebno samo očistiti čađ sa zidova i vitrina.



Podsjetimo, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor,

Maksim Mandić

je kazao jutros za Skala radio da je požar izbio na instalacijama, srećom bez većih posljedica.



"Pokušaćemo odimljavanje i nadamo se da ćemo bar malo ublažiti štetu", rekao je Mandić.



Don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije je za kotorski radio kazao da je za požar saznao od časne sestre koja je uočila da iz katedrale izlazi veliki dim. U početku se nije tačno moglo prepoznati da li je dim ili magla, budući da je jutros Kotor bio potpuno pokriven maglom. Odmah su pozvali vatrogasce i izgleda da je u pitanju klima koja je radila cijelu noć, a koja se inače ne upotrebljava.

 

2109trifora2209pozar22209katedralaauto

foto: sklaradio.com, radiokotor

Portal Analitika