Zanimljivosti

Kako jesti manje i osjećati se sito

2209healthy1
Z
eleni čaj sadrži nutrijent koji povećava razinu hormona zaslužnog za osjećaj sitosti, dok čaj od mente šalje poruku tvom mozgu da je s jelom gotovo, savjetuje portal Index.

Kako jesti manje i osjećati se sito
Portal AnalitikaIzvor

Ako pojedete puni tanjir hrane i još osjećate glad, obratite pažnju na to što jedete. Obrok koji sadrži dobro uravnotežene ugljene hidrate, vlakna, proteine i zdrave masnoće usrećiće tvoj stomak na nekoliko sati. Pored toga, možeš da probaš i ove jednostavne trikove koji će te dobro zasititi.

Pijte vodu: Ljudi često mijenjaju žeđ za glad, pa je dobra ideja popiti čašu vode prije nego što posegnegnete za hranom. Osim što ćete hidratizovati tijelo, ispunićete želudac i tako lakše izdržati do sljedećeg obroka.

Dodajte čija sjemenke: One su sitne, imaju malo kalorija i puno vlakana i proteina - jedna kašičica čija sjemenki (chia, lat. Salvia hispanica) ima 69 kalorija, 2 grama proteina i oko 5 grama vlakana. Ove sjemenke nabubre u vodi, što znači da njima možete da obogatite obrok i povećate porciju, a da ne dobijete i kilograme. Stavljajte ih u žitarice, jogurt, šejkove ili peciva.

2209healthyJedite sporije: Sporije jedenje pomaže da više uživate u hrani i da se prije zasitite. Usporite i uživajte u svakom zalogaju, pa ćete prije shvatiti kad vam je zapravo - dosta.

Začinite jelo: U hrani ćete više uživati ako je bogata raznim ukusima, pa slobodno začini obroke. Ljuta paprika pokazala se kao odličan začin koji pomaže pri mršavljenju. Začini čine sitim, a dokazano je i kako ubrzavaju metabolizam. Osim toga, uz njih je lakše izbaciti nezdravu so koja će zadržati višak vode u tijelu.

Završite obrok s čajem: Šoljica vrućeg čaja pomaže poput čaše vode. Ako izaberete pravu vrstu čaja, dobićete još više koristi od ovog napitka. Na primjer, zeleni čaj sadrži nutrijent koji povećava nivo hormona zaslužnog za osjećaj sitosti, dok čaj od mente šalje poruku mozgu da je s jelom - gotovo.

Foto: healthymaxs.com
Portal Analitika