Zanimljivosti

Otkriven način da se zaustavi metastaziranje raka dojke

2009metastazamiseviok
B
udućnost borbe protiv raka mogla bi ležati u najnovijem otkriću američkih naučnika. Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su enzim koji utiče na širenje raka dojke, odnosno njegovo metastaziranje.

Otkriven način da se zaustavi metastaziranje raka dojke
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici su otkrili kako je enzim UBC13 u ćelijama raka dojke prisutan u dva do tri puta većoj koncentraciji negoli u zdravim ćelijama, a upravo on je, pokazala je studija, "krivac" za izdavanje naredbe malignim ćelijama da se prošire.

Iako je uloga enzima dobro poznata kod rasta i razvoja ćelija i zdravog funkcionisanja imunološkog sistema, ovo je prvi put da je pronađena veza između enzima i širenja ćelija raka organizmom.

Vođa studije dr. Ksuefeng Vu pojašnjava kako primarni tumor obično nije smrtonosan i kako je ono što ubija ljude zapravo njegovo metastaziranje širom organizma. Naučnici su uvjereni da su pronašli način kako da blokiraju to širenje malignih stanica organizmom, a nakon što su prva testiranja već uspješno sprovedena na miševima, očekuje se sprovođenje studija i na ljudima.

(Index.hr)

foto: health.ucsd.edu

Portal Analitika