Svijet

ASANŽ: Gugl je privatizovana verzija NSA

Osnivač VikiLiksa Džulian Asanž izjavio je da je Gugl "privatizovana verzija Američke obavještajne agencije“ koja sakuplja, čuva i raspoređuje podatke o ljudima, javljaju   BBC i Sky News.

ASANŽ: Gugl je privatizovana verzija NSA Foto: FB Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

"Model po kojem radi Gugl je špijunski. Oko 80 posto novca koji ova kompanija zaradi je od prikupljanja podataka o ljudima, grupiranja, čuvanja i pravljenja profila ljudi, kako bi se predvidjelo njihovo ponašanje i interesi. Zatim se ti profili prodaju uglavnom oglašivačima, ali i ostalim zainteresovanim grupama", kazao je  Asanž.

"Stoga, Gugl praktično radi po principu Američke obavještajne agencije", dodao je on.

Asanž je dodao da Gugl sarađuje sa NSA „po ugovoru od 2002. godine“.

"Taj odnos je definisan kao dio odbrambene baze. Informacije do kojih dođe Gugl dostupne su samo američkim špijunima, odnosno NSA. Tako da je Gugl duboko umiješan u američku vanjsku politiku“, kazao je on.

Asanž je naveo da je Gugl prevario ljude jer se vjeruje da je to zanimljiva, korisna i humana organizacija, a ne velika i loša američka korporacija.

"Gugl je u međuvremenu postao najuticajnija komercijalna organizacija. Dopire do svake zemlje, svake osobe koja ima pristup internetu“, izjavio je Asanž.

(SEEbiz)

Portal Analitika