Svijet

Pavel na čelu Vojnog komiteta NATO

2009petrpavelok
N
ačelnik Generalštaba Vojske Češke general Petr Pavel, veteran iz misije Unprofor na Balkanu, izabran je za novog predsjednika Vojnog komiteta NATO.

Pavel na čelu Vojnog komiteta NATO
Portal AnalitikaIzvor

Pavel, koji je prvi imenovani kandidat iz postkomunističkih članica na tako visoku funkciju u Alijansi, drugu najvišu funkciju u NATO preuzeće u junu naredne godine.

"Izabran sam zahvaljujući reputaciji čeških vojnika u misijama u inostranstvu", kazao je večeras u Viljnusu 52-godišnji general, za koga je visoka funkcija kruna jedne od najuspješnijih vojnih karijera u samostalnoj Češkoj, javljaju češki mediji.

Petr Pavel je i sam veteran inostranih misija, konkretno misije UNPROFOR u vrijeme raspada bivše Jugoslavije a za učešće u misiji spašavanja francuskih vojnika koji su se u Hrvatskoj obreli između dvije vatre sukobljenih strana, odlikovan je visokim francuskim i češkim odlikovanjima.

General Pavel počinjao je u desantnoj jedinici, do 1999. godine bio je i vojni obaviještajac, studirao je kasnije na vojnim školama u Velikoj Britaniji, a u Londonu i međunarodne odnose.

Tri godine radio je u komandi NATO u Holandiji, a 2003. godine zastupao je češku armiju u SAD u Tampi u štabu operacije Trajna sloboda. U najvišoj komandi armije je s pauzama od 2002. a za načelnika Generalštaba postavljen je 2012.

Mandat predsjednika Vojnog komiteta NATO traje tri godine, ali može biti produžen.

(B92)

foto:AP

Portal Analitika