Turizam

RADOVIĆ: Crnoj Gori treba kongresni sajamski centar, a ne hoteli

2009SasaRadovicok
D
irektor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Saša Radović očekuje da će ova sezona za nekoliko procenata biti bolja nego prošlogodišnja. Kako kaže u intervjuu za emisiju Biznis ekskluziv Atlas televizije, Crnoj Gori da bi produžila sezonu više nedostaje kongresno sajamski centar, nego hoteli. Radović kaže da svi koji prevashodno žive od turizma, dobro vode cjenovnu politiku i balansiraju. ali da je problem previsokih cijena u vanpansionskoj ponudi.

RADOVIĆ: Crnoj Gori treba kongresni sajamski centar, a ne hoteli
Portal AnalitikaIzvor

Radović očekuje da će ova sezona za nekoliko procenata biti bolja nego prošlogodišnja, koja je bila rekordna i to zahvaljujući posjeti u avgustu kada je, prema prvim procjenama ostvareno oko četiri miliona noćenja.

"Ova sezona nažalost ima još jedan hendikep, a to je što se upoređuje sa prošlogodišnjom, koja je bila rekordna. Dosta očekujemo od postsezone, iako nas i sada prate loše vremenske prilike, ali fakat je da je tako svugdje na Mediteranu-ljetnja turistička sezona zavisi od sunca, a zimska od visine sniježnog pokrivača", rekao je on u intervjuu za Atlas TV.

Prema podacima Ministarstva finansija, kako kaže Radović, za prvih osam mjeseci u budžetu je prihodovano za 30 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, tri odsto više od plana.

"I bez novih turista ima prostora da se poveća prihod i to da jedan dio sive ekonomije uvedemo u legalne tokove. nama tokom avgusta ne treba nijedan dodatni turista u narednih pet godina", rekao je on.

On je odbacio ocjene da se crnogorski turizam dominantno oslanja na rusko tržište, koje ove godine pogađa politička kriza i srpsko, koje je bilo pogođeno poplavama. Kako je dodao, turisti iz regiona čine jednu trećinu ukupnih turista. Radović kaže da treba da se uvežu svi segmenti turizma i dodaje da je danas bitnije investirati u kongresno sajamski centar nego u nove hotele, jer bi to značajnije produžilo sezonu.

"Jer uz našu blagu mediteransku klimu, tokom zime, možemo imati i razne oblike zdravstvenog turizma, vrlo popularne sliming programe, detoksikacije, kozmetičke tretmane, ali i sportski turizam", kaže on.

Radović kaže da svi koji prevashodno žive od turizma, dobro vode cjenovnu politiku i balansiraju. On dodaje da je problem previsokih cijena u vanpansionskoj ponudi.

"Mislim da nema razloga da je parking tako skup. Oni su svake godine skuplji za po 20 odsto, a ne vidimo da se nešto posebno uložilo u ta parking mjesta", ocijenio je Radović.

Smatra i da svi koji ponude novi veći kvalitet, mogu da povećavaju cijene a da će ih u suprotnom tržište kazniti.

Portal Analitika