Svijet

Hodorkovski osnovao pokret "Nova Rusija"

2009hodorkovskiok
B
ivši ruski tajkun i žestoki protivnik politike zvaničnog Kremlja Mihail Hodorkovski danas je pokrenuo novi projekat čiji je cilj da okupi proevropske snage u Rusiji.

Hodorkovski osnovao pokret "Nova Rusija"
Portal AnalitikaIzvor

"Manjina će imati uticaj ukoliko se dobro organizuje", rekao je Hodorkovski na svečanosti održanoj u Parizu povodom osnivanja novog pokreta kojemu će biti na čelu, pod nazivom "Nova Rusija".

Nekad jedan od najbogatijih Rusa, Hodorkovski je nakon deset godina provedenih u ruskom zatvoru oslobođen, pošto ga je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Nakon izlaska iz zatvora živi u Švajcarskoj. Bivši vlasnik naftne kompanije Jukos objasnio je da je novi pokret nazvao po karitativnoj udruzi koju je nakon hapšenja bio prisiljen da zatvori.

Po oslobođenju iz zatvora u decembru 2013. Hodorkovski je obećao da se više neće miješati u politiku, ali posmatrači u njegovom novom projektu vide upravo političke ambicije.

"Zalažemo se za ono što nazivamo evropskim izborom, a to znači za državu u kojoj vlada zakon. Smatramo da je teza prema kojoj Rusija nije Evropa - laž. Mi jesmo Evropa u geografskom i kulturološkom smislu. Realno, evropski razvoj ne znači nužno i odbacivanje nacionalnih vrijednosti. U Evropi je svaka država slobodna da slijedi sopstveni put", rekao je on.

Hodorkovski je uhapšen 2003. zbog utaje poreza. On i njegovi advokati tvrdili su da je pravi razlog njegove zatvorske kazne protivljenje Putinovoj politici.

(Index.hr)

foto: activenews.ro

Portal Analitika