Svijet

Islamska država oslobodila 49 turskih talaca

turisti
P
remijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je 49 talaca, koje su oteli pripadnici Islamske države (IS) u Iraku u junu, turska obavještajna služba bezbjedno vratilla u Tursku.

Islamska država oslobodila 49 turskih talaca
Portal AnalitikaIzvor

Davutoglu je naveo da su taoci dovedeni u grad Sanliurfu na jugu Turske i da će se on vratiti iz Azerbejdžna, gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti, da bi se sastao sa njima, prenio je Rojters.

- Danas u 5.00 sati doveli smo naše građane koji su bili zatočeni u Iraku u našu zemlju. Od srca se zahvaljajuem porodicama koje su zadržale dostojanstvo - napisao je Davutoglu na svom profilu na Tviteru.

Davutoglu je, takođe, zahvalio turskoj obavještajnoj službi i zavničniku Ministarsva inostarnih poslova Turske na pomoći.

Taoci, među kojima su bile turske diplomate, vojnici i deca oteti su u tusskom konzulatu u junu u Moslulu, na sjeveru Iraka.

Turska je zbog svojih otetih građana odbila da pruži otvorenu podršku SAD u borbi sa islamistima, pripadnicima IS.

Prilikom posjete Ankari američki državni sekretar Džon Keri je izvršio pritisak na šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da ojača granice da ih ne bi prelazili borci IS, i prekine finansijske tokove toj organizaciji.

Turska se nalazi na liniji fronta IS prema Iraku i njihovom utočištu Siriji, i već je pružala pomoć izbjeglicama, kao i suzbila sumnjivi šverc u obje zemlje.

(blic.rs)

 

Portal Analitika