Svijet

ISIL vrijedi oko dvije milijarde dolara, zarađuje više od pojedinih država

isil
I
slamska država Iraka i Levanta, ili ISIL, najbogatija je teroristička organizacija u istoriji. Zarađuje oko tri miliona dolara dnevno, od nafte, trgovine ljudima, pljačke i iznude. Ukupno, ISIS vrijedi oko dvije milijarde američkih dolara, što je nezabilježeno za jednu terorističku organizaciju.

ISIL vrijedi oko dvije milijarde dolara, zarađuje više od pojedinih država
Portal AnalitikaIzvor

I dok se brojne terorističke organizacije oslanjaju na finansiranje od strane istomišljenika, ISIS nezavisno zarađuje. Ova organizacija uspostavila je stalan izvor prihoda.

Od švercovanja nafte i antikviteta, prodaje žena i djece u bijelo roblje, do kidnapovanja stranaca u zamjenu za milionske odštete. Pored svega ovoga, ISIS ima pristup prorodnim bogatsvima Iraka.

Što je najgore od svega, ova grupacija ima glabalne ambicije, i planira da proširi svoj uticaj na širom Azije, i samim tim predstavlja prijetnju za cijeli svijet, piše "Elit dejli".

Primjera radi, ISIS vrijdi više nego Al-kaida, al Šabab i talibanskih terorističkih organizacija zajedno. Pored toga, imaju veću finansijsku moć nego neke male države, poput Folklandskih ili Marpalskih ostrva.

Kontrolišu teritoriju veličine Belgije, oko 20 hiljada kvadratnih kilometara, gdje slobodno raspolažu prirodnim bogatstvima, naročito naftom.

ISIL zarađuje više nego neke od najmoćnijih kompanija na svijetu, poput sistema za dopisivanjne "Tango", koji zarađuje 1,5 milijardi, ili digitalnog podsjetnika "Evernote", koji ima vrijednost od oko jedne milijarde dolara.

(blic.rs)

 

Portal Analitika