Svijet

MEDVEDEV: Rusija će ispuniti obaveze u isporuci gasa Evropi i Aziji

medvedev
P
remijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas u intervjuu agenciji Itar Tas da će Rusija sigurno ispuniti sve obaveze povezane sa isporukom gasa Evropi i Aziji.

MEDVEDEV: Rusija će ispuniti obaveze u isporuci gasa Evropi i Aziji
Portal AnalitikaIzvor

Medvedev je na međunarodnom poslovnom forumu u Sočiju upozorio evropske partnere da bi njihove pozicije u Rusiji veoma lako mogli da preuzmu partneri iz Azije i da bi kasnije bilo gotovo nemoguće povratiti te pozicije.

- To je cijena koju će evropske kompanije morati da plate ukoliko sankcije potraju - rekao je ruski premijer, dodajući da se nada da zbog sankcija neće biti "bačene niz vodu" godine u kojima se intenzivno radilo na jačanju veza sa Evropskom unijom.

- Svi se sjećamo koliko je vremena i napora bilo potrebno da se izgrade veze između Rusije i EU. Mi te veze cijenimo i ne želimo da ih uništimo - naveo je on.

Trgovina sa zemljama EU činila je oko polovine ukupne ruske spoljne trgovine, a više od 60 odsto ruskih stranih investicija odlazilo je u džave EU, dok su evropske kompanije bile vodeći investitori u Rusiji uz ukupna ulaganja od 300 milijardi dolara.

- Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Rusija i dalje ključni isporučilac energenata Evropi - dodao je Medvedev.

Portal Analitika