Abiznis

Traže rješenje za 60 radnika Otranta

radnici-otranta
S
kupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije tražiće da Ministarstvo rada nađe rješenje za 60 radnika ulcinjskog hotela Otrant, koji su ostali bez posla i čije radne knjižice nijesu zaključene. Ostale zaključke donijeće na narednoj sjednici, jer je današnja prekinuta jer su članovi imali ranije preuzete obaveze.

Traže rješenje za 60 radnika Otranta
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik komisije Janko Vučinić najavio je da će to biti za desetak dana, ističući da je privatizacija hotela Otrant bila loša i da postoje sumnje koje ukazuju na korupciju.

Hotel je 2004. Godine prodat ruskoj kompaniji Barkli za 2,5 miliona eura, 2011. Ga zbog duga od 9,4 miliona preuzima švajcarska banka NLB Interfinanz I prodaje ulcinjskoj firmi Agros na 20 rata.

Predsjednik ulcinjskog sindikalnog povjereništva Šefki Ljamović kazao je da je 60 radnika skoro četiri godine bez posla i plata, nije im povezan radni staž, a radne knjižice su im u kancelariji Otranta. Predsjednik štrajkačkog odbora Otranta Amir Resulbegović ističe da su radnici hotela nakon dolaska Argosa istjerani na ulicu, a dovedeni novi sa Kosova, iz Srbije i Makedonije, koji nijesu ni prijavljeni.

Punomoćnik Argosa Marko Hajduković, rekao je da je iznenađen lakoćom kojom Vučinić iznosi sumnje o korupciji, ističući da nije bilo nezakonitih radnji i dodajući da očekuje predsjednikk komisije da zbog svojih sumnji podnese krivičnu prijavu protiv Argosa. On tvrdi da radnici o kojima se govorilo na sjednici Komisije nikada nijesu radili u Argosu i da ta firma ne može da im zaključi knjižice. Vučinić je objasnio da se sumnja u  korupciju odnosi na prodaju hotela kompaniji Barkli, koja je osnovana sa kapitalom od 200 eura, a nikad nije određen kontrolor za investiciona ulaganja te firme.

Genci Nimanbegu (Forca) smatra da je prodaja Otranta posljedica zlonamjerne privatizacije i da bi nadležni što prije trebalo da riješe status zaposlenih. Naveo je da se za taj hotel interesovao njemački Nekermann, ali da iz Ministarstva turizma nijesu dobili odgovor.

Zoran Jelić (DPS) je kazao da radne knjižice ne mogu biti zaključene dok radnicima ne bude povezan radni staž i isplaćena potraživanja, što je obaveza onoga kod kog su zaposleni.On je pozvao radnike Otranta da se obrate nadležnim ukoliko sumnjaju da je bilo neregularnosti i da radnička prava nijesu ispoštovana, jer oni koji su za to odgovorni treba da budu procesuirani.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, poručio je da parlament ima ingerencije, jer može da uskrati podršku Vladi i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, čiji se predstavnici nijesu odazvali pozivu da učestvuju na sjednici Komisije.

Portal Analitika