Politika

RADUNOVIĆ: U Škotskoj pobijedila ujediniteljska ideja

0608slavenPOCETNA
N
ova srpska demokratija čestita svim građanima Škotske uspješno održani referendum, koji je obavljen u skladu sa svim pravilima demokratije, saopštio je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika potpredsjednik Nove Slaven Radunović.

RADUNOVIĆ: U Škotskoj pobijedila ujediniteljska ideja
Portal AnalitikaIzvor

Prema ukupno prebrojanim glasovima sa 32 izborna okruga u Škotskoj, na referendumu je protiv nezavisnosti glasalo 55,3 ili preko dva miliona glasača a za nezavisnost 44,7 odsto, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

-Takođe, pozdravljamo pobjedu ujediniteljske ideje, čime se još jednom pokazalo da su ta stremljenja i ideje federalizma superiorne u demokratskim društvima. Nedavni referendum u Kvebeku i ovaj poslednji u Škotskoj upravo pokazuju snagu jedinstva različitih nacionalnih, političkih i jezičkih zajednica koja čuvaju državu od anahronih separatističkih težnji, naveo je on.

Međutim, kako tvrdi Radunović, za razliku od država sa razvijenom demokratijom, u diktatorskim, šovinističkim i kriminalizovanim društvima referendumi su obično izgovori za brutalne krađe volje građana. Ali, sve ipak ostaje upamćeno, iza raznih diktatora i ,,državotovraca'' ostaju bijele knjige za istoriju i neke nove generacije, odnosno dokazi koji svjedoče o nečasnim, kriminalnim radnjama koje su koristile grupe prevaranata kad su stvarali neke navodne države.

Prema njegovim riječima, raspad bivše Jugoslavije je upravo dokaz tih anahronih separatističkih ideja, gdje su pojedini lokalni lideri iskoristili nedostatak demokratskog ambijenta kako bi od sebe napravili državotvorce i ,,velike istorijske’’ ličnosti.

-Tako danas čudno zvuči da su nekadašnje istorijske države, koje su u svoje vrijeme upravljale svjetskim procesima, poput Prusije, Bavarske, Napuljskog kraljevstva ili Pijemonta, uložile državnost u veće i ozbiljnije državne porojkete, a da su na drugim adresama stvorene privatne državice sa osnovnom namjerom da budu sklonište za razne tajkune i mafijaše.

Nova srpska demokratija će uvijek pozdraviti rezultat koji je odraz legitimno i slobodno izražene volje građana, a iskustvo nas je naučilo da su ideje objedinjavanja i ujedinjenja superiorne u odnosu na separatizam, zaključio je Radunović.

 

 

Portal Analitika