Društvo

Prva njemačko-crnogorska razmjena učenika

botschaft001
P
rva njemačko-crnogorska razmjena učenika biće objavljena između „SSG Gimnazije“ iz Ksantena, Njemačka i Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici, saopšteno je iz njemačke ambasade u Podgorici.

Prva njemačko-crnogorska razmjena učenika
Portal AnalitikaIzvor

Razmjena učenika između Njemačke i Crne Gore je rezultat novog partnerstva između „SSG Gimnazije“ u Ksantenu i partnerske Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici. Partnerska saradnja među školama je inicijativa njemačkog Saveznog ministarstva za inostrane poslove, koja se realizuje sa 1.800 škola širom svijeta sa ciljem da se na taj način unapređuju njemački jezik i međunarodna razmjena. U okviru partnerske inicijative, Gete institut iz Beograda pruža od 2011. godine podršku Gimnaziji „Slobodan Škerović“ kroz više vidova pomoći, kao što su stipendije za boravak nastavnika, učenika i direktora u Njemačkoj, medijalna oprema, usavršavanje nastavnika, posredovanje u angažovanju njemačkih volontera i dr. Više informacija o partnerskim školama (PASCH) naćićete pod http://www.pasch-net.de/udi/enindex.htm

Prvi kontakti između ovih dviju škola nastali su kroz razmjenu crnogorskih učenika koji su proveli jednu školsku godinu u internacionalnom „Evropskom razredu“ „SSG Gimnazije“ u Ksantenu u Njemačkoj. Gosti iz Njemačke, koji čine grupu od 18 njemačkih učenika i dva nastavnika u njihovoj pratnji, dolaze u prvu posjetu Crnoj Gori 24.09.2014., gdje ostaju do 02.10.

Učenici iz Njemačke će biti smješteni kod crnogorskih porodica, a tokom dana će odlaziti na nastavu, kako bi se u svakodnevom životu što bolje upoznali sa kulturom zemlje domaćina. Da bi vidjeli nešto i od prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti Crne Gore, planirana je zajednička ekskurzija na Crnogorsko primorje i posjeta Kotoru. Posjeta grupe učenika iz Crne Gore predviđena je za sljedeću godinu.

Planirano je da učenici stignu u Gimnaziju „Slobodan Škerović“ 24.9. oko 15.30 h, gdje će ih prihvatiti porodice kod kojih će boraviti.

 

 

Portal Analitika