Društvo

Društvo prijateljstva Kine i Crne Gore: Donacija 40.000 eura

sangaj
D
ruštvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore najavilo je donaciju od 40.000 eura, prvenstveno u knjigama, video materijalu i eneterijerskim elementima.

Društvo prijateljstva Kine i Crne Gore: Donacija 40.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore potpisalo je 2010. godine memorandum o saradnji i razmjeni sa “Šangajskom asocijacijom prijateljstva sa inostranim zemljama”, na osnovu kojeg sprovodi projekat bratimljenja Bara i Hongkou distrikta Grada Šangaja. U okviru tog projekta u finalnoj je realizaciji projekat “Shanghai Windows”. Društvo je imalo bilaterlane razgovore sa Direktorom Šangajske bibloteke, Dr. WU Jianzhongom. Iako je standard da se ovi projekti realizuju u gradovima pobratimima sa centralnom vladom Grada Šangaja, ugled i značaj dosadašnjeg rada Društva i pomoć Šangajske asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama, napravljen je dodatni napor i dogovrena saradnja. Ovo će biti prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori, čime će s zaokružuje saradnja Društva i Opštine Bar, koje je do sada ukupno obezbjedilo donacije vrijedne 90.000 € uključujući i ovu donaciju.

Šangajska Biblioteka jača profesionalnu saradnju i društvenu razmjenu, stalnim poboljšanjem mehanizama saradnje informativnih resursa. Šangajska Centralna biblioteka  kroz program razmjene sa prekomorskim bibliotekama, preko “Prozora Šangaja” pomaže  širenje kineske kulture, kao i proširenje kanala za međunarodnu bibliotekarsku stručnu saradnju.

"Prozor Šangaja" je projekat kulturne razmjene   zasnovan na donaciji knjiga, časopisa, video materijala i umjetnina. Započet je 2002. godine od strane Šangajske biblioteke, "Prozor Šangaja", kao sastavni dio projekta, “China Book International”,  (CBI), ima za cilj da prezentuje kinesku kulturu i da promoviše kinesku civilizaciju, čarima Šangaja pružajući inostranim čitaocima  najnovijie kineske publikacije. Danas ovaj projekat raste u svjetski prepoznat, koji ima za cilj da približi bibliotekarsku djelatnost i obogatiti razmjenu uopšte. Jačanje aktivnosti Šangajske biblioteke  posebno se ogleda, pomažući uspostavljanje mostova kulture između svih naroda koji učestvuju u ovom prijektu.

Do kraja oktobra 2013, projekat je donirao 65,284 tomova knjiga za 108 institucija koje učestvuju u projektu, uključujući i javne biblioteke, univerzitetske biblioteke, školske biblioteke, informacioni centri, istraživačke institute, društva prijateljstva, u 61 zemlji širom svijeta.  “Prozor Šangaja” osmišljen je da nadoknadi nedovoljnosti kineskog jezika u inostranstvu u raznim bibliotekama, i da se obezbjedi  čitaocima u inostranstvu veći pristup najnovijim kineskim publikacijama.  Glavni benefit je  pomaganje inostranim čitaocima da njeguju bolje razumjevanje Kine i njene kulture. Krajnji cilj je da se poveća broj čitalaca kineskih izdanja u inostranstvu koji bi doprinio  popularnosti ovih   knjiga, čije prisustvo  bi blagovremeno ispunilo lokalne potrebe da učenje jezika i istraživanje kulture.

Naslovi su u rasponu od umjetnosti, ekonomije, ljudi, filozofije, književnosti, kulture, narodne tradicije i istorije prirode, kulinarstva, tradicionalne kineske medicine i arhitekture, drevnog i savremenog Šangaja i Kine. Većina njih su objavljeni bilo na kineskiom ili engleskom jeziku, ili oboje, sa dodacima na francuskom, njemačkom, ruskom, španskom, portugalskom, japanskom, korejskom, turskom i vijetnamskom u cilju odgovara potrebama čitalaca različitih maternjih jezika. Sve publikacije su stečene od najnovijih domaćih autorskih prava kineskih izdavačkih kuća. Knjige o sinologiji, azijskim ili kineskim studijama koji su objavljeni na kineskom, stiču veću popularnost u poslednjih nekoliko godina, tako da odgovaraju rastućim zahtjevima istraživanja u inostranstvu. Redovno, očekuje se da saradnja traje više godina, sa 500 knjiga koliko obuhvata prva donacija i 100 i više na godišnjem nivou kako bi se osigurao kontinuirani rast zbirki. Bibliografski zapisi za donaciju knjiga, kao i pomoć u katalogizaciji su dostupni na zahtjev zemlje domaćina. Ukupna vrijednost donacije sa kjnigama, video materijalima, enterijerskim elementima je 40.000 €.

Trenutno je u pripremi sporazum koji Društvo treba da potpiše sa Opštinom Bar o obezbjeđenju adekvatnog prostora i predaji donacije. Kulturni Centar Bar će pružiti svu logističku, stručnu i profesionalnu pomoć iz oblasti bibliotekarske djelatnosti. Ovaj projekat je jedan segment koji treba da se nadoveže na otvaranje “Crnogorsko kineske kuće prijateljstva” u kojem će pored “Prozora Šangaja” biti smještena i budući “Novinarsko istraživački centar” Gdje će partner biti Lokalni radio difuni centar, i Društvo prijateljstva  NR Kine i Crne Gore, navodi se u saopštenju koje je potpisao Samir Hadžić, predsjednik udruženja.

Portal Analitika