Društvo

Promocija knjige o istoriji mornaričke avijacije u Boki Kotorskoj

1909avioni
P
romocija knjige Hidroavioni – priča o austro-ugarskoj mornaričkoj avijaciji na južnom Jadranu 1913-1918 (Seaplanes of Bocche – the story of Austro-Hungarian naval aviation in Southern Adriatic 1913-1918) autora Borisa Ciglića iz Beograda, biće održana u subotu, 20. septembra u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, sa početkom u 20 sati, saopšteno je iz te kompanije.

Promocija knjige o istoriji mornaričke avijacije u Boki Kotorskoj
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga je pisana na engleskom jeziku, i govori o snažnom oružju – hidroavionima, koji se prvi put upotrebljavaju uz moćnu ratnu flotu u vojnoj bazi u Boki Kotorskoj, u periodu Prvog svjetskog rata.

Uz arhivsku dokumentaciju, 33 avionska profila i 189 autentičnih fotografija, po prvi put je ispisana istorija avijacije na ovim prostorima. Priče o junaci i pionirima vazduhoplovstva, o njihovim ratnim podvizima, tragičnim završecima, čine ovu knjigu živopisnom, enciklopedijskom, edukativnom i zabavnom.

Kuriozitet knjige je i priča o pilotu Dimitriju Konjoviću - već sredinom septembra 1916. ušao je u istoriju kao prvi pilot koji je iz vazduha potopio podmornicu. Riječ je o francuskoj podmornici Fuko, a posebno divljenje zavređuje podatak da je Konjović, kada je podmornica nestala u dubinama Jadrana, spasao i cjelokupnu posadu plovila od 27 mornara i dvojice oficira. Za ovakvo viteštvo odlikovan je, iako im je bio neprijatelj, legijom časti Francuske.

Promocija će biti održana na engleskom i crnogorskom jeziku.

 

 

Portal Analitika