Društvo

“Italija budućnosti”, izuzetna interaktivna izložba na Danima nauke

izlozba
N
a Danima nauke, koji se po četvrti put održavaju u Podgorici, od 22. do 26. septembra, posjetioci će moći da vide jednu izuzetnu izložbu  u Atlas centru.

“Italija budućnosti”, izuzetna interaktivna izložba na Danima nauke
Portal AnalitikaIzvor

RIječ je o interaktivnoj izložbi “Italija budućnosti” koju je uradio italijanski Nacionalni savjet za istraživanja  (Consiglio nazionale delle ricerche) u saradnji sa još nekoliko značajnih italijanskih nacionalnih institucija iz oblasti nauke, a koja je biti otvorena u 20 sati, kada i Dani nauke, saznaje Portal Analitika.

Cilj izložbe, koja je već posjetila nekoliko značajnih evropskih  centara, jeste da predstavi sliku Italije u kojoj nauka i tehnologija predstavljaju osnove razvoja, mogućnosti obrazovanja i investiranja, zajedno sa idejom koja ovu zemlju veže prvenstveno za kulturu, umjetnost i literature.

izlozba1
Tim povodom, u Podgorici će boraviti i predsjednik Nacionalnog istraživačkog savjeta savjeta za istraživanja (CNR IO) Luigi Likolais (Luigi Nicolais), saznaje Portal Analitika.

Svaki od izložbenih eksponata posvećen je nekoj posebnoj temi, a u najvećoj mjeri ih prate umjetničke slike ili fotografije velikog efekta. Na taj način, umjetnost i nauka su integrisane i upotpunjuju se kako bi formirale neophodna sredstva u cilju spoznaje prirode. Riječ je o eksponatima koji nas vode u otkrivanje tajni robotike, fizike, zdravlja  do tehnologije za transport i zaštite arheoloških i kulturnih dobara.

izlozba2
Italijansko Ministartsvo inostranih poslova, u znak obilježavanja italjanskog predsjedavanja Evropskom unijom, promoviše evropski tur ove izložbe, na kojoj su predstavljene važne inovacije u kojima je Italija bila pokretač i pionir, koje svjedoče o dinamici i kapacitetima u obnavljanju zemlje sa višehiljadugodišnjom tradicijom.

(G.B)

 

Portal Analitika