Svijet

Funta ojačala nakon referenduma u Škotskoj

1909funta
U
lagače na valutnim tržištima su ohrabrili prvi rezultati referenduma koji pokazuju da se većina Škota protivi otcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

Funta ojačala nakon referenduma u Škotskoj
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujući tome, jutros je na valutnim tržištima snažno porasla britanska funta. Njen je kurs skočio na 1,6525 USD, znatno iznad 1,6050 USD, najnižeg nivoa u deset mjeseci, na koju je skliznuo prošle sedmice zbog strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica eventualnog otcjepljenja Škotske.

Prvi rezultati škotskog referenduma pozitivno su uticali i na jedinstvenu evropsku valutu. Cijena eura dosegla je jutros 1,292 USD, nakon što je u četvrtak zaronila na 1,2834 USD, najniži nivo u 14 mjeseci, prenosi SEEbiz.

Međutim, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs jutros skočio sa 108,8 na 109,15 JPY, novi najviši nivo od 2008. godine.

Posljedica je to očekivanja da će naredne godine kamate u SAD-u biti povećane, zbog čega američka valuta dobija na privlačnosti, dok se u Japanu očekuje dalje labavljenje monetarne politike jer ekonomija ne uspijeva stati čvrsto na put oporavka.

Izvor: MINA

 

 

Portal Analitika