Društvo

IZMJENA ZAKONA: Čiji DNK profili se mogu nalaziti u policijskom registru

dnkok
V
lada Crne Gore usvojila je juče Izmjene i dopune Zakona o DNK registru u kojima je jasno definisano čiji se svi profili mogu nalaziti u policijskom DNK registru, kao i tačan postupak brisanja iz te elektronski vođene baze podataka.

IZMJENA ZAKONA: Čiji DNK profili se mogu nalaziti u policijskom registru
Portal AnalitikaIzvor

Prema slovu Zakona, zbirka DNK profila sadrži profile lica osumnjičenih, okrivljenih ili optuženih da su učinili krivično djelo za  koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine i teža kazna, DNK profile lica kojima je izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Takođe, u elektronskoj bazi podataka čuvaju se DNK profili dobijeni analizom spornih bioloških materijala, oni koji su dostavljeni od strane nadležnih organa u okviru međunarodne istrage, profile neidentifikovanih lica i njihovih srodnika i DNK profile srodnika nestalih lica.

Za DNK analizu nadležan Foreznički centar: Uzorak za DNK analizu je uzorak biološkog materijala -krv, pljuvačka, sperma i  druga tkiva. Rezultati DNK analize, prema slovu zakona, moraju biti urađeni u skladu sa naučno–testiranim i odobrenim  DNK metodama radne grupe za DNK evropske mreže forenzičkih naučnih instituta (European Network of Forensic Science Institutes – ENFSI).

Rezultati DNK analize treba da sadrže i analiziran set DNK markera, u skladu sa važećim evropskim standardima. DNK registar uspostavlja, vodi i njime upravlja organ uprave nadležan za poslove policije preko Forenzičkog centra, kao posebne organizacione jedinice. Obradu podataka u DNK registru vrše zaposleni u Forenzičkom centru koji su  kvalifikovani i obučeni za poslove obrade podataka, konstatuje se u Zakonu.

Kada se briše DNK profil: Zakon propisuje kada se briše DNK profil iz registra. “Odluku o brisanju DNK profila iz DNK registra sud će donijeti ako se u toku  krivičnog postupka utvrdi da DNK profil ne pripada optuženom ili licima kojima je izrečena  mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, kao i kad se utvrdi da DNK profil pripada neidentifikovanom lešu. Odluku o brisanju DNK profila iz DNK registra državni tužilac će donijeti ako se u  toku krivičnog postupka utvrdi da DNK profil ne pripada okrivljenom. Ministarstvo će donijeti odluku o brisanju DNK profila iz DNK registra kad utvrdi da je DNK profil pogrešno unijet; pripada nestalom licu, odnosno srodniku nestalog lica, kad lice čiji je DNK profil unijet u DNK registar bude pronađeno;  pripada umrlom licu, po isteku tri godine od smrti, kao i istekom zakonom utvrđenog roka za čuvanje DNK profila”, navodi se u Zakonu.

P.Z.

Portal Analitika