Politika

Vlada će Skupštini dostaviti Radnu verziju zakona o finansiranju političkih partija

vlad
V
lada je pripremila Radnu verziju zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koju će dostaviti skupštinskoj Radnoj grupi kao osnovu za dalji rad na pripremi i donošenju tog akta.

Vlada će Skupštini dostaviti Radnu verziju zakona o finansiranju političkih partija
Portal AnalitikaIzvor

Tim zakonom će, kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, biti obuhvaćeni dosadašnji zakoni kojima je regulisano finansiranje političkih partija i finansiranje kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, tako da će se odnositi na političke subjekte sveobuhvatno, a ne samo na partije.

„U skladu sa preporukama GRECO-a, novim zakonom propisana su ograničenja i zabrane za korišćenje državnih resursa za predizborne kampanje, jasno utvrđena ovlašćenja Državne revizorske institucije i Državne izborne komisije u vršenju nadzora nad sprovođenjem zakona, definisana istražna ovlašćenja nadležnih organa, unaprijeđen sistem sankcija i obuhvaćena sva moguća kršenja zakona“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su podsjetili da je Ustavni sud utvrdio da određene odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija nijesu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, zbog čegaje formirana radna grupa koja je izradila tekst Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za prošlu godinu i zadužila Komisiju da u roku od deset dana raspiše Konkurs za raspodjelu novca za ovu godinu.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, s Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

„Novim odredbama naziv Centar uspješnosti se mijenja u naziv Centar izvrsnosti, jer je primjereniji djelatnosti koju treba da obavlja i rezultatima koje treba da postiže. Pored toga, Zakonom su dopunjeni i uslovi koje centar izvrsnosti treba da ispunjava“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o DNK registru, kojim će se izvršiti njegovo usklađivanje sa odgovarajućom rezolucijom Savjeta EU.

Kako je pojašnjeno, implementacijom tog Zakona utvrđena je potreba za izmjenom određenih članova, radi lakšeg vođenja DNK registra.

Vlada je danas odgodila odlučivanje o Predlogu rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac, radi dodatnog usaglašavanja.

Portal Analitika