Svijet

Prema izlaznim anketama blaga prednost protivnika nezavisnosti Škotske

skoti
P
rema posljednjim izlaznim anketama na referendum o nezavisnosti koji se danas održava u Škotskoj, 49 posto ispitanika izjasnilo se za nezavisnost, dok je 51 posto ispitanika protiv, piše Guardian, pozivajući se na podatke koju je sproveo Ipsos Mori, a objavila mreža STV news.

Prema izlaznim anketama blaga prednost protivnika nezavisnosti Škotske
Portal AnalitikaIzvor

Ovi rezultati predstavljaju rast od sedam posto na strani onih koji su za nezavisnost Škotske i jednaki pad na strani onih za ostanak u uniji od posljednje ankete koju je STV proveo 5. avgusta.

Uoči referenduma održan je masovni skup u centru Glasgowa gdje su pristalice nezavisnosti još jednom istakle prednosti odcjepljenja, a pobornici unije istakli da za takvo nešto u stvari ne postoje valjani argumenti.

skoti1
Na današnjem referendumu  4,285.323 birača će se zjasniti žele li ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ili ga napustiti nakon 307 godina zajedništva.

Na referendumsko pitanje ''Treba li Škotska biti nezacvisna zemlja?'' moći će odgovoriti 97 posto stanovništva starijeg od 16 godina, a rezultati bi trebali biti poznati do petka ujutro.

Portal Analitika