Region

Peko Dapčević i Koča Popović dobili ulice u Beogradu

Peko_Dapcevic
G
radsko vijeće Beograda utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog rješenja o promjeni naziva Zagrebačke ulice na teritoriji opštine Savski vijenac u Ulicu Koče Popovića i dijela Kumodraške ulice na Voždovcu (od raskršća sa Darvinovom kod zgrade samačkog hotela do Ulice vojvode Stepe) u Bulevar Peka Dapčevića, objavio je Blic.

Peko Dapčević i Koča Popović dobili ulice u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

O ovim prijedlozima odlučiće sjutra odbornici na sjednici Skupštine grada.

Peko Dapčević rođen u Ljubotinju (1913-1999) bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnik JNA, ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije. Od 1953. do 1955. godine obavljao je funkciju načelnika Generalštaba JNA.

Koča Popović (1908-1992) bio je učesnik Španskog građanskog rata, komandant Prve proleterske brigade, sa svojom jedinicom učestvovao u teškim borbama u Bosni, a od 1944. godine bio je na dužnosti komandanta Glavnog štaba NOV za Srbiju. Poslije završetka Drugog svjetskog rata bio je na najvišim dužnostima u Jugoslovenskoj armiji. Bio je član AVNOJ-a od njegovog prvog zasijedanja, a od 1946. bio je narodni poslanik savezne i republičke skupštine. Bio je odlikovan Ordenom slobode, Ordenom narodnog heroja, Ordenom legije časti i Ordenom Suvorova.

Blic.rs

Portal Analitika