Zanimljivosti

PMF i doMEn d.o.o. organizuju takmičenja iz programiranja i školu programiranja

179pmf
P
rirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore  u saradnji sa kompanijom doMEn d.o.o. već petu godinu organizuje pripreme za takmičenja iz programiranja i školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u računarskim salama PMF-a i prostorijama doMEn-a, u dvije grupe: početnoj i naprednoj. Nastava se organizuje svake subote u 10 sati za polaznike početne grupe, a svake druge subote za naprednu grupu. Prvi časovi održaće se u subotu, 13. septembra u 10 sati, a svi zainteresovani učenici mogu se prijaviti na informatikacg@gmail.com.

PMF i doMEn d.o.o. organizuju takmičenja iz programiranja i školu programiranja
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodna i nacionalna takmičenja iz programiranja svake godine postaju sve zahtjevnija i teža. Od učenika se zahtijeva poznavanje velikog broja algoritama, odlične matematičke sposobnosti, visok nivo upotrebe nekog programskog jezika i razvijene vještine pisanja programskog koda i otklanjanja potencijalnih grešaka u kodu. Ovakav nivo takmičenja  zahtijeva permanentan rad i posebne pripreme talentovanih učenika.

Prateći trendove koji postoje u državama koje postižu odlične rezultate na informatičkim takmičenjima, odlučili smo da od ove godine uvodimo i učenike osnovnih škola u školu programiranja. Za sada će to biti učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole. U planu je i organizovanje takmičenja iz programiranja za učenike osnovnih škola, a pobjednici tog takmičenja bili bi i potencijalni učesnici Juniorske balkanske olimpijade iz programiranja.

Početna grupa je zamišljena kao svojevrsna škola programiranja i algoritama. Mogu je, potpuno besplatno, pohađati svi zainteresovani učenici srednjih škola, a od ove godine i učenici završnih razreda osnovnih škola. Prvi časovi su posvećeni kreiranju jednostavnijih algoritama i njihovoj implementaciji u programskom jeziku Java. Polaznici usvajaju osnovne koncepte jezika Java i obučavaju se kako da na najefikasniji način riješe zadate probleme. Nastavu izvode profesori, saradnici i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i neki od učenika koji su ranije prošli kroz proces priprema i sada pohađaju naprednu grupu. Bivši pobjednici državnih takmičenja iz programiranja i Olimpijade znanja i osvajači medalja sa Balkanske informatičke olimpijade su sada predavači svojim mlađim kolegama.

Naprednu grupu sačinjavaju oni učenici koji su učestvovali u radu neke od Ljetnjih škola programiranja ili već poznaju neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java). Kod ove grupe težište rada je stavljeno na različite tehnike rješavanja problema i pronalaženje najefikasnijeg algoritma.

Broj prijavljenih učenika u prošloj školskoj godini varirao je između 50 i 60 iz sljedećih opština: Podgorica, Budva, Kolašin, Tivat, Berane, Pljevlja, Kotor i Nikšić. Organizatori se nadaju da će ove godine učestvovati i učenici iz drugih crnogorskih gradoova. Dio učenika nema mogućnosti da svake subote putuje do Podgorice, pa će se njima materijali proslijeđivati elektronskom poštom i putem Fejsbuka. Svi materijali se dostavljaju i nastavnicima informatike u gimnazijama i srednjim stručnim školama, koji ih mogu koristiti za organizovanje dodatne nastave i organizovanje lokalnih takmičenja iz programiranja. Na sajtu PMF-a otvorena je i posebna sekcija posvećena takmičenjima. Planirana je izrada većeg broja filmova o osnovama programiranja koji bi služili kao tutorijali učenicima i nastavnicima.

Učenicima će biti ponuđen i onlajn sistem za rješavanje zadataka, pomoću kojeg mogu samostalno da rješavaju zadatke i provjeravaju koliko su bodova osvojili. U toku ove školske godine biće po prvi put održan i DoMEn kup, takmičenje iz programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Po uzoru na slična takmičenja u zemljama okruženja, učenici će u tri termina rješavati zadatke u onlajn-takmičenjima, da bi na finalnom takmičenju snage odmjerili najbolji iz prethodne tri runde.

Ovakav rad sa učenicima donio je i rezultate. Prve dvije medalje na Balkanskim informatičkim olimpijadama 2012. i 2013. godine osvojio je Luka Bulatović, koji je sada kao student PMF-a učestvuje u pripremama mlađih kolega. Na Lukine uspjehe se nadovezao Dejan Todorović, učenik III razreda gimnazije “Slobodan Škerović”, koji je na  Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Ankari od 10. do 18. avgusta 2014 (http://boi2014.tubitak.gov.tr/ ) osvojio bronzanu medalju, treću za Crnu Goru u posljednje tri godine. Medalja je bila očekivana, makar od svih koji su radili sa Dejanom, jer su njegovi rezultati na Olimpijadi znanja 2014. i na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi na Tajvanu (IOI 2014, www.ioi2014.org ), pokazivali njegov stalan napredak.

Portal Analitika