Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • VUJOVIĆ: Procedura ne treba da zaustavi život, ali Maraš je previše kreativno tumačila Poslovnik

VUJOVIĆ: Procedura ne treba da zaustavi život, ali Maraš je previše kreativno tumačila Poslovnik

Vladovijesti
P
redsjednik kluba odbornika Socijalističke narodne partije Vladan Vujović ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da je sekretar Skupštine Glavnog grada Slavka Maraš previše kreativno tumačila Poslovnik SO Glavnog grada kada je kazala da nastavkom prve sjednice Skupštine Glavnog grada, do izbora predsjednika Skupštine, treba da predsjedava odbornik koga odrede političke partije koje su potpisale koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti u Podgorici.

VUJOVIĆ: Procedura ne treba da zaustavi život, ali Maraš je previše kreativno tumačila Poslovnik
Portal AnalitikaIzvor

Vujović je kazao da procedura ne treba da zaustavi život Glavnog grada i da će na klubu odbornika odlučiti da li će SNP prisustovati sjednici, navodeći da je izazovno doći na tu sjednicu.

- Formalno pravno, gospođica Slavka Maraš je mogla da tumači Poslovnik. Ono što je propustila da kaže jeste da su ove norme dosta imprativne i da jasno ukazuju ko u kojem vremenu ima da odradi određenu proceduralnu radnju. Demokratija i jeste poštovanje forme, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima najveći problem jeste što se u Glavnom gradu u dužem vremenskom periodu ne poštuje suština odnosno volja građana koja se duboko povrjeđuje. Odnosno iznevjerena su očekivanja građana koji su glasali za promjene.

- Član 4. Poslovnika kaže da prvom sjednicom Skupštine predsjedava najstariji odbornik. Dakle, ovaj član ne ostavlja neke druge mogućnosti. Gospođica Maraš se pozvala na član 22. da slučaju odsustva ili ostavke predsjednika Skupštine, da sjednicom predsjedava odbornik iz partije, odnosno koalicije koja ima najveći broj odbornika u Skupštini. Međutim, ovdje se postavlja pravno pitanje. Da li je moguće u konkretnom slučaju vršiti analogiju na koju se poziva gospođica Maraš. U pravu se kaže da se analogija izuzetno primjenjuje, naveo je Vujović.

Ono što je propustila da kaže jeste, kako kaže Vujović, da se u članu 22. govori generalno o odlukama predsjednika Skupštine. Dakle po mom mišljenju taj član je u ovom slučaju veoma teško primijeniti. I to je ono što bi trebalo pitati sekretara, naveo je Vujović.

Upitan na koji način bi SNP sazvao nastavak konstitiutivne sjednice Glavnog grada, Vujović je kazao da je svjestan da definitivno postoje proceduralni problemi.

- Procedura ne treba da zaustavi život. Glavni grad već trpi ali ako se već ulazi u pravno tumačenje onda je koleginica Maraš dužna da Poslovnik tumači dosljednije od ovoga što je saopštila. SNP ima tradiciju da iza govornice saopštava svima svoje stavove, zaključio je Vujović.

 

 

Portal Analitika