Društvo

Zeleni na godišnjicu Deklaracije: Prostorom Crne Gore se neracionalno gazduje

1709yeleni
D
eklaracija o proglašenju Crne Gore ekološkom državom od koje je prošlo 23 godine probudila je nadu i očekivanje da će državni organi i čitava zajednica biti bitnije posvećeni - unapređivanju, očuvanju i integralnoj valorizaciji najvećih prirodnih i stvorenih vrijednosti Crne Gore. Međutim, od tada se odvija i devastiranje i degradiranje značajnog dijela onoga što Crnu Goru čini jedinstvenom po ljepoti i raznovrsnosti, kaže se u sapštenju Zelenih Crne Gore povodom godišnjice Deklaracije.

Zeleni na godišnjicu Deklaracije: Prostorom Crne Gore se neracionalno gazduje
Portal AnalitikaIzvor


Kako navode, prostorom Crne Gore, od obale mora do visokih planina, pa i onim pod međunarodnom zaštitom, se neracionalno gazduje.



"Prisutna je i neplanska i divlja gradnja; poljoprivredno zemljište se pretvara u građevinsko; šume su date na koncesiono korišćenje, pa je njihova ekološko – ekonomska valorizacija minorna; vodnim resursima se nedovoljno racionalno gazduje – more počinje da nam „cvjeta”; Skadarsko jezero je ugroženo neprečišćenim komunalnim i industrijskim otpadima, a njegove velike vode egzistencijalno ugrožavaju veliki dio gradske Opštine Golubovci;  rijeke kroz naseljena područija, takođe, su zagađene otpadnim vodama i čvrstim otpadom; Biogradsko jezero će se prosuti; Plavsko jezero će postati protočna bara; integralni potencijal tekućih voda ( energija, pejzaž, navodnjavanje, vodosnadbijevanje...) se nedovoljno koriste. Ove vode, dominantno prolaze mimo nas, a pritom izazivaju i negativne posljedice ( erozija, poplave )...Pjevaljski basen je enormno kontaminiran, otpadnim vodama i izduvnim gasovima Termo elektrane Pljevlja. Kombinat aluminijuma je, kontaminirao širi prostor Zetske ravnice, uključujući Glavni grad i Skadarsko jezero!", ističe se u saopštenju Zelenih.



Oni naglašavaju da ovakva stvarnost nije saglasna sa suštinskim bićem ekološke države, kojoj smo se nadali za protekle 23 godine.



Međutim, kako navode, postojeće stanje životne sredine Crne Gore, može se bitno popraviti.



"Za takav trend, osnovna pretpostavka je poštovanje i primjena znanja - onog kojeg Crna Gora posjeduje i onog kojeg posjeduju drugi! To bi generisalo ubrzani ekonomski razvoj i integralno unapređenje, pa i unapređenje životnih uslova u crnogorskom ekosistemu. Zeleni Crne Gore na tom sanaciono – razvojnom planu mogu značajno participirati."



Prema njihovim riječima oni godinama nastoje da upozore najviše državne organe na nepovoljno stanje u ovoj oblasti.



Predlagali su, kako ističu, Nacionalnom savjetu za održivi razvoj i Vladi Crne Gore da se podigne nivo odgovornosti za ovu oblast, uključivanjem svih političkih činilaca i Skupštine Crne Gore u postupak donošenja i kontrole sprovođenja planova i strategija održivog razvoja, te formiraju  opštinski savjeti za održivi razvoj.



Zeleni kažu da su predložili i da Skupština Crne Gore održi jedno zasijedanje povodom ovog važnog datuma, ovog septembra na Žabljaku.



"To ne bi trebalo da bude samo ceremonijalno već debata – šta je bio cilj, šta je realizovano i kojim putem dalje. Skupština, odnosno njeno rukovodstvo su ostali nijemi prema ovoj inicijativi", ističu Zeleni.



"Zato i sada, povodom 23.godišnjice donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, apelujemo na sve – državne organe i političke subjekte, naučno - stručne institucije, akademsku zajednicu, nevladine organizacije, građane -  da se aktivnije uključe u rješavanju naših životnih problema. Kako ova plemenita i prosperitetna ideja, ekološka država, ne bi bila potpuno degradirana, na njenoj realizaciji potrebna je potpuna građanska mobilnost. Za neko drugo ishodište, buduće generacije nam sigurno neće oprostiti"!

foto: http://montenegreens.org/

Portal Analitika