Društvo

POVODI: Kada se građani samoorganizuju da „kasape“

1709konji
O
ko 140 mještana Sutomora obavijestilo je javnost da 20. i 21. septembra kreću u akciju kodnog imena „Kasapin“. Plan je da se riješe stoke koja svakodnevno luta po gradu. Od svih mogućih rješenja izabrali su „najhumaniji pristup“: da istranžirano meso stoke koju prikupe, a čiji se vlasnici ne jave, poklone institucijama koje vode brigu o ugroženom stanovništvu, poput Narodne kuhinje u Podgorici.

POVODI: Kada se građani samoorganizuju da „kasape“
Portal AnalitikaIzvor

Kažu, već su „pripremili kasape“, a na ovaj potez su se odlučili kako bi zaštitili djecu, sebe i svoju imovinu. Nadležne službe, tvrde mještani, nijesu do sada ništa učinile povodom „lutajućih“ krava i konja koje narušavaju „idilični“ saobraćaj u Sutomoru, te su morali da se samoorganizuju.

Dakle: okupili su se mještani pomenutog primorskog grada i došli na ideju da svu stoku koja luta po njihovom gradiću, zatvore u tor, zadrže jedan dan i - ako niko ne dođe po njih - predaju u ruke kasapa. Tako će ovi brižnici, kojima se pridružio i Pokret za uređenje Sutomora, riješiti dugogodišnji problem a potom će istranžirano i isfaširano rješenje problema (čitaj: meso) predati onima koji brinu o ugroženom stanovništvu. Naravno, meso će, kako to ide po svim zakonskim pravilima, prvo predati veterinarima na analizu. Nahraniće „Kasapin“ materijalno ugroženo stanovništvo.

1609kasapin
Ova bizarna akcija potekla je iz brige prema djeci koja idu u školu a koja se, kako kažu inicijatori ove akcije, prestrave kada im krupna stoka prepriječi put u školu. A kako se djeca - navikla na kompjutere i zatvoren prostor - ne bi prestravila kada konje i krave treba da vide samo u udžbenicima ili na internetu?

Kako ćute najpozvaniji - inspekcijske službe i JP Komunalne djelatnosti Bar – mještani su došli na ideju da „turističku atrakciju“ (lutajuća stoka je, vele, jedina znamenitost u ljetnjoj sezoni) 20. i 21. septembra zatvore za sva vremena. Organizatori akcije „Kasapin“ će u Spičanskom toru za jednokratnu upotrebu, zatvoriti sva goveda koju nađu na gradskim ulicama, ili za koju im njihovi istomišljenici jave gdje se nalaze. Samosvjesni organizatori obavijestiće, putem oglasnih tabli, vlasnike stoke kako da preuzmu stoku. Razuman rok biće ostavljen i nadležnim službama, koje će imati  24 sata da se priključe ili da sami prevezu stoku u neku od klanica.

„U slučaju neodazivanja jednih ili drugih, kasapi, koje smo već angažovali pristupiće klanju stoke, a meso će nakon veterinarskog pregleda biti predato narodnoj kuhinji u Podgorici ili nekoj drugoj ustanovi koja vodi brigu o ugroženom stanovništvu”, naglašavaju u svom pismu inicijatori do sada neviđene akcije.

Izgleda su iniciajatori akcije slabi na konje i njih će poštedjeti smrti i tranžiranja, pa će ih predati zainteresovanim građanima iz planinskih krajeva na brigu.

I onda kažu da je građanski aktivizam zamro u Crnoj Gori!? Vidjeli ljudi da od nadležnih nema „ljeba“, pa se samoorganizovali i,eto, skoro riješili problem: iskasapiće 21. septembra, svu stoku koja im ruži grad, pokazujući da je moguće naći rješenja za problem koji ih već godinama tišti.

Samo, ovako planirana akcija nužno iziskuje odgovore na nekoliko pitanja. Odakle aktivistima ovlašćenja da usmrte stoku koju nađu na ulicama? Ko ih je proglasio nadležnima za rješavanje problema za koji postoje državne službe? Po kom crnogorskom zakonu su odredili, kao ultimatum, rok od 24 sata za „kasapljenje“ „lutajućih“ goveda? Da li svi građani u Crnoj Gori treba da ovako samoinicijativno riješe probleme sa kojima se sreću?

I mnogo toga još. Zaista, nevjerovatno je da u 21. vijeku grupa mještana jednog primorskog gradića, može da „pravdu uzme u svoje ruke“, da nesmetano zakaže kasapljenje stoke, pravdajući se da na taj način štiri djecu, sebe i imovinu. I da sve to prati - zvanična šutnja.

Jer, nereagovanjem nadležnih institucija, ali i organizacija i pojedinaca, daje se bjanko dozvola za vaninstitucionalno, i nezakonito, nasilničko ponašanje. Možda je u srži sve motivisano dobrim namjerama, ali je dobro znano kuda, ponekad, odvedu dobre namjere.

Hoće li akcija „Kasapin“ – ideja oko 140 mještana Sutomora - biti primjer bizarnog građanskog aktivizma ili primjer malo neobične krvne osvete, poput one kojoj smo na put stali krajem 19. vijeka?

 

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika