Muzika

Preminuo gitarista Parnog valjka

rastko_jutarnji
R
astko Milošev Ras
, koji je sa nepunih 18 godina 1979. postao gitarista sastava Parni valjak, sa kojim je snimio njihove najpoznatije albume, preminuo je u 53. godini, objavio je Jutarnji list.

Preminuo gitarista Parnog valjka
Portal AnalitikaIzvor

 

Njegov prepoznatljiv zvuk gitare publika će pamtiti po albumima "Vruće igre", "Vrijeme je na našoj strani", "Koncert", "Glavnom ulicom", "Uhvati ritam" i "Pokreni se".

- Ne mogu vjerovati da ga više nema. Bio je stvarno veliki talent i dobar, tih čovjek. Kada pomislim na njega, sjetim se onog dječka koji je stajao ispred "Zvečke" i govorio mi da zna svirati - izjavio je za "Jutarnji list" Husein Hasanefendić Hus, koji je Rasa doveo u Parni valjak.

Poslije pet uzbudljivih godina sa ovim sastavom, Milošev odlazi iz Parnog valjka i počinje da radi kao studijski muzičar, te tokom 80-tih sarađuje sa Oliverom Mandićem, Dinom Dvornikom, Terezom Kesovijom, Kaliopi, Dinom Merlinom, Plavim orkestrom, Haustorom, i mnogim drugim.

U to vrijeme je osnovao i grupu "Ras 2va 3ri", sa kojom je 1990. objavio album "Granice", a posljednje studijsko izdanje, album "Sanctuary" objavio je 2011. godine.

 

Portal Analitika