Politika

Krivokapić na Univerzitetu Kolumbija: OEBS pokazao snažno liderstvo

1609Ranko_Krivokapic
P
redśednik Skupštine Crne Gore i počasni predśednik Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Sjedinjenim Američkim državama.Tokom pośete Ujedinjenim nacijama Krivokapić se susreo sa zamjenikom generalnog sekretara UN Janom Elijasonom.

Krivokapić na Univerzitetu Kolumbija: OEBS pokazao snažno liderstvo
Portal AnalitikaIzvor


Kako je saopšteno

Portalu Analitika

iz njegovog kabineta, Krivokapić i Elijason su, razgovrajući o aktuelnim globalnim bezbjednosnim izazovima, posebnu pažnju posvetili ukrajinskoj krizi. Krivokapić je upoznao sagovornika o aktivnostima koje su preduzete u okviru OEBS-a od početka krize i u tom kontekstu angažovanju Parlamentarne skupštine OEBS-a kroz susrete ukrajinskih i ruskih parlamentaraca.



Krivokapić i Elijason su zajednički konstatovali da i UN i OEBS treba da nastave posvećeno da se bave ovim pitanjem i kroz sinhronizaciju svojih aktivnosti doprinesu deeskalaciji i mirnom okončanju krize.



Elijason je takođe odao priznanje Crnoj Gori na konstruktivnom pristupu u rješavanju regionalnih pitanja podśećajući da je regionalna saradnja kao koncept ustanovljena Poveljom UN 1945. g.



Krivokapić je danas u Njujorku održao predavanje na Univerzitetu  Kolumbija, jednom od 5 najstarijih obrazovnih institucija u SAD-u na temu “OEBS i izazovi pred organizacijom u izmjenjenom Evropskom bezbjedonosnom okruženju.



On je obraćajuci se prisutnima podśetio da je OEBS pokazao snažno liderstvo angažujući se u procesu deeskalacije tenzija i krize u Ukrajini. “Bili smo svjedoci da je organizacija mobilisala sve svoje potencijale i širok opseg mehanizama za upravljanje krizama koji joj stoji na raspolaganju“ rekao je Krivokapić.



Kako se navodi, on je naglasio da su brojni izazovi pred OEBS-om u okruženju sve većih prijetnji po gobalnu bezbjednost i dodao da organizacija mora sačuvati svoje fundamentalne principe koji se zasnivaju na saradnji i mirnom rješavanju svih otvorenih pitanja.



„U novom vremenu, nakon kraja Hladnog rata, OEBS je ušao u proces redefinisanja svoje misije kako bi efiksno odgvorila na potrebe nove globalne političke realnosti.



U brojnim pokušajima i incijativama reformisanja pozicije i uloge organizacije u novim međunarodnim okolnostima svakako da Helsinki +40 proces zvrjeđuje posebnu pažnju. Radi se o projektu koji treba da revitalizuje viziju i ulogu OEBS u euro-atlantskoj i euro-azijskoj bezbjednosnoj arhitekturi“ istakao je Krivokapić.



On je naveo da rezultati ovog procesa treba da označe novu fazu razvoja OEBS čiji je cilj reafirmacija organizacije i produbljivanje njenih komparativnih prednosti.



Tokom boravka u Njujorku Krivokapić se susreo sa predstavnicima albanske i bošnjačke dijaspore. U otvorenoj razmjeni stavova zajednički je konstatovano da je neophodno kontinuirano i organizovano raditi na jačanju veza sa državom Crnom Gorom i u redovnoj komunikaciji rješavati eventualna otvorena pitanja, kaže se u saopštenju.

foto: rtcg.me

Portal Analitika