Politika

DPS-SDP Pljevlja: Opozicija ne može promijeniti izbornu volju građana

1509pv
P
rekidom druge sjednice SO Pljevlja i zahtjevom za njeno odlaganje od strane kandidata za predsjednika Opštine Mirka Đačića, odbornici skupštinske većine pokazali su spremnost za punu demokratsku saradnju sa svim političkim učesnicima u lokalnom parlamentu i želju da predstavničko tijelo građana mora djelovati isključivo primjerom, uzajamnim uvažavanjem, a ne jeftino režiranim političkim akcijama, koje se protive izbornoj volji građana, stoji u zajedničkom saopštenju odbornika Koalicije za evropska Pljevlja-Milo Đukanović i Socijldemokratske partije Pljevlja.

DPS-SDP Pljevlja: Opozicija ne može promijeniti izbornu volju građana
Portal AnalitikaIzvor

Iz koalicije DPS-SDP su kazali da očekuju da će naredni put odbornici opozicije biti u skupštinskoj sali i da će se ispoštovati demokratska pravila, čak i onda kada su poraženi.

-Nije dobro sakupljati jeftine političke poene, već treba građanima Pljevalja konačno pokazati  punu društvenu i političku odgovornost, kako bi konačno prekinuli praksu koju je primjenjivala,  punih 17 godina,  prethodna skupštinska većina. Nažalost, opozicija u novom skupštinskom sazivu (SNP-Pokret za Pljevlja, DF) nije imala razumjevanja i političke odgovornosti za neophodnost što hitnijeg konstituisanja SO i njenih radnih tijela, kao i izbora predsjednika Opštine, s obzirom na to da je po Zakonu dosadašnjem predsjedniku Opštine istekao mandat 24. juna 2014. godine, verifikacijom mandata novog skupštinskog saziva. Naše očekivanje je bilo da će se ova činjenica uvažiti zbog interesa svih građana Pljevalja – ističu iz koalicije DPS-SDP.

Oni navode da su očekivali da će, kao i 2010. godine, sadašnja opozicija, a tadašnja skupštinska većina, koja je činila iste proceduralne korake, pokazati više razumjevanja.

-Podsjećamo da je tada  konstitutivna sjednica SO Pljevlja bila zakazana 14. juna 2010. godine, a održana 18. juna 2010. godine, dakle tri dana nakon zakazivanja, zatim druga sjednica SO zakazana 18. juna 2010, a održana 25. juna 2010. godine, tj. nakon šest dana od dana zakazivanja i treća sjednica SO zakazana 25. juna 2010. godine , a održana drugog jula 2010. godine, odnosno šest dana nakon zakazivanja, što znači da i 2010. godine nije poštovana odredba Poslovnika o datumu zakazivanja i održavanja sjednica SO. Očigledno da se igra na dvostruke aršine, na jedan način  kao skupštinska većina, a na drugi način kao skupštinska manjina-naglašava se u saopštenju DPS-a i SDP-a.

Poraz koji su pretrpjeli na lokalnim izborima održanim 25. maja i gubitak ličnih interesa ove političke grupacije, vjerovatno ih motiviše da još koji dan ostanu na svojim pozicijama kršeći zakon donošenjem određenih odluka i to iz pozicije poraženih, tj.iz pozicije iz koje to nikako ne bi smjeli da rade, kažu u koaliciji DPS-SDO i poručuju opoziciji u novom skupštinskom sazivu da nikakvim neprincipijelnim radnjama i politikantskim postupcima ne mogu promijeniti jasno izraženu  izbornu volju građana koji su im otkazali povjerenje 25. maja.

-Obećavamo građanima Pljevalja  da ćemo i pored demonstrirane opstrukcije od strane SNP-a, Pokreta za Pljevlja i DF-a, a u skladu sa našim izbornim obećanjima, organizovati efikasnu lokalnu upravu, koja će raditi u najboljem interesu svih građana opštine Pljevalja. Pred nama je novo vrijeme kada ćemo angažovanjem stručnih, obrazovanih, posvećenih i dobronamjernih učiniti sve za napredak i kvalitetniji život svih građana Pljevalja- zaključuje se u zajedničkom saopštenju koalicije DPS-SDP.

Podsjećamo, na sjednici Skupštine opštine Pljevlja nije danas izabran predsjednik opštine, zbog toga što su odbornici opozicije napustili sjednicu.

Foto: pvportal.me

Portal Analitika