Košarka

ŠĆEPANOVIĆ: Krem američke košarke će uvijek ostati nedostižan za evropske prilike

2009vladoS
L
egenda crnogorske košarke Vlado Šćepanović ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da je u sinoćnjem finalu Svjetskog prvenstva Amerika demonstrirala silu i kvalitet, čime su pokazali još jednom koliki je jaz u razlici u kvalitetu između reprezentativne košarke Amerike i ostatka svijeta.

ŠĆEPANOVIĆ: Krem američke košarke će uvijek ostati nedostižan za evropske prilike
Portal AnalitikaIzvor

- Vidjeli ste i sami kolika je razlika u kvalitetu bila sinoć na djelu, ne samo između Amerike i Srbije, već i do finala Amerikanci su praktično demonstrirali veliku silu i kvalitet i jednu veliku želju, što je po meni bilo presudno. Jer, do sada su na velika takmičenja dolazili sa malo više arogancije i možda sa nekom dozom potcjenjivanja, što nije bio slučaj na ovom Svjetskom prvenstvu. Od prvog minuta sinoćnje utakmice sa ogromnom željom su ušli u meč i praktično se borili za svaku loptu, što im sigurno nije svojstveno na takvim takmičenjima. U svakom segmentu su bili bolji od reprezentacije Srbije i opet pokazali da je veliki jaz u razlici u kvalitetu između reprezentativne košarke svijeta i Amerike. Iako nijesu došli u najjačem sastavu, opet su demonstrirali veliki kvalitet i silu i ponovo su dali domaći zadatak svim reprezentacijama, da mnogo rade kako bi mogli da im budu konkurentni - kazao je Šćepanović za Portal Analitika.

On smatra da je evidentna razlika u fizikalijama između Amerikanaca i evropskih igrača, i dodaje da kad Amerikanci nametnu svoj ritam "ni jedna ekipa nema što da traži sa njima".

- Nije presudan pristup trenera, znajući da Majk Kžiževski uopšte nikada nije bio trener u NBA košarci. On je čovjek koji vodi univerzitetsku košarku, koja je mnogo bliža evropskoj. Amerika je zemlja košarke i treneri su im veoma kvalitetni i ni jedan trener kome se ukaže prilika da vodi neki klub tu nije slučajno. U suštini, postoji velika razlika u fizikalijama, u fizičkoj spremi i načinu košarke koji oni forsiraju. Malo drugačija košarka se igra u ostatku svijeta i oni kad nametnu svoj ritam ni jedna ekipa nema što da traži sa njima - ocijenio je Šćepanović.

On smatra da je jedino Španija, da je stigla do finala, mogla da parira Amerikancima.

- Ono što je evidentno jeste da je jedino Španija, da je stigla do finala, mogla da parira koliko-toliko tom načinu igre. To kažem zbog toga što su Španci imali dvanaest odličnih igrača koji su u toj raotaciji mogli da pariraju Amerikancima. Inače, oni ritmom ubijaju svaku ekipu, tako da kad uslijedi bilo koja izmjena u toku utakmice, oni to koriste da pojačaju ritam i stoga mislim da su jedino Španci mogli da pruže neku vrstu otpora Amerikancima. Ali, nažalost, nijesu stigli do finala i nije bilo druge ekipe koja je kvalitetom mogla da im priđe - kazao je Šćepanović.

On je mišljenja da će Amerikanci biti u prednosti, dok god se bude igrala brza, fizička košarka.

- Ostatak svijeta i Evropa nema fizičke karakteristike kao Amerikanci i koliko god trenirali ne mogu biti konkurentni na tom polju sa Amerikancima. I dok se god igra ta brza, fizička košarka, Amerikanci će biti u prednosti. Tako da će, obzirom da su prvi počeli da igraju i njeguju tu vrsu košarke, uvijek biti u prednosti. Evropa im je koliko-toliko i prišla tim nekim kvalitetom, pogotovo individualnim, jer dosta je evropskih igrača u NBA ligi veoma uspješno, ali taj sami krem američke košarke će uvijek ostati nedostižan za evropske prilike.

Šćepanović smatra da je selekcija Srbije najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

- Sem Amerikanaca, od kojih se očekivalo najviše, reprezentacija Srbije je najprijatnije iznenađenje na ovom Svjetskom prvenstvu, jer ih niko nije svrstavao u red bilo kakvih pretendenata na medalju ili visok plasman. Tako da su oni sigurno najveći junaci i dobitnici ovog šampionata i ti njihovi igrači, pogotovo, po meni, Bogdan Bogdanović jedan od najmlađih učesnika, koji je dokazao i protiv najvećih da je igrač za velike domete - zaključio je Šćepanović.

 

Portal Analitika