Politika

MILJANIĆ: Psi rata moraju doći pod udar zakona

zoranmiljanic_1
I
nicirao sam izmjene krivičnog zakona u dijelu borbe protiv terorizma iz razloga što Crna Gora nije imala definisano te odredbe i treba nam pravni okvir da se zaštitimo od takvih slučajeva. Podsjećam da po zvaničnim podacima postoji procjena da je broj plaćenika sa prostora Balkana koji učestvuju u sukobima u Siriji i do 2.000 boraca – izjavio je za Blic Crna Gora nezavisni poslanik Zoran Miljanić.

MILJANIĆ: Psi rata moraju doći  pod udar zakona
Portal AnalitikaIzvor

On će danas u skupštinsku proceduru dostaviti prijedlog izmjena zakona.

Miljanić tvrdi da su sve države u okruženju prepoznale opasnost koju donosi terorizam i počele sa stvaranjem pravnog okvira za sankcionisanje takvih slučajeva.

-Glavni razloga da predložim izmjene zakona je to da se preventivno utiče na sve one koji vrbuju pse rata i one koji žele tamo da ratuju bilo iz vjerskih ili finansijskih motiva. Predložiću da kazna za one koji regrutuju građane Crne Gore kazne do deset godina zatvora a svi oni koji odlaze da ratuju budu kažnjeni zatvorskom kaznom do pet godina – rekao je Miljanić.

On tvrdi da su saznanja o tome da li ima Crnogoraca koji ratuju u drugim državama jako štura iz razloga sto naše bezbjednosne službe i pored saznanja da u Crnoj Gori postoje lica povezana sa stranim fundametalističkim centrima kriju podatke o tome koliko naših građana učestvuje u ratnim operacijama širom svijeta.

-Nije teško donijeti zaključak da ako u regionu postoji toliki broj plaćenika a Crna Gora nije stakleno zvono ima određeni broj naših državljana koji učcestvuju u ratnim sukobima međutim iz ovog ili onog razloga naše bezbjednosne službe ćete po tom pitanju. Postoji veliki bezbjedonosni rizik da ovakvi procesi ugroze bezbjednost Crne Gore posebno imajući u vidu europske i evroatlanske integracije kojima težimo – kazao je Miljanić.

On je ocijenio da bi usvajanjeizmjena zakona trebalo da bude prioritet jer bi time Crna Gora pokazala volju za borbu protiv terorizma.

-Mislim da kada je riječ o izmjenama ovoga zakona ne bi trebalo biti partijskih podjela, jer bi na taj način jasnu poruku našim evropskim prijateljima da smo i mi zajedno sa njima u borbi protiv terorizma- kazao je Miljanić.

Javna je tajna da pojedini stanovnici sjevera Crne Gore odlaze u rat u Siriji kako bi pomogli svojoj braći po vjeri. Većina informacija svodi se na čaršijske priče, ali se zna se da je prošle godine u Siriji poginuo Rožajac Adis Salihović, a poznavaoci prilika u tom gradu kažu da je na ratištu još nekoliko Rožajaca i da se nekoliko sprema da ode tamo. Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost ne saopštavaju podatke o tome koliko građana Crne Gore je otišlo u ratove uz obrazloženje da je riječ o tajnim poacima koje po zakonu ne mogu otkrivati. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da da ne vode takvu evidenciju.

 

 

Portal Analitika