Svijet

Švedska: Danas parlamentarni izbori

1409stokholmok
U
Švedskoj se danas održavaju parlamenatarni izbori, na kojima najviše šanse za pobedu imaju švedske socijaldemokrate. Biračka mjesta otvorena su jutros u osam sati, a biće zatvorena u 18 sati, javlja AFP.

Švedska: Danas parlamentarni izbori
Portal AnalitikaIzvor

Švedskoj političkoj sceni predstoji velika promjena, najveća tokom protekle decenije, jer švedske socijaldemokrate imaju šansu da na nedjeljnim izborima povrate vlast u zemlji.

Favorit za budućeg premijera Švedske je Štefan Loefven, pošto prema poslednjim istraživanjima agencija za ispitivanje javnog mnjenja socijaldemokrate imaju podršku od preko 29 odsto glasova birača.

Iako bi im donio pobjedu na izborima, ovo bi bio najgori rezultat za socijaldemokrate koje su dominirale švedskom poslijeratnom politikom i modelovale socijalnu i ekonomsku politiku u zemlji pod liderstvom Olofa Palmea.

Loefven je političar ograničene harizme, ali sa sposobnošću da okupi ljude suprotnih ideja pod jednu zastavu. On teži koaliciji sa Zelenima i ranijom komunističkom Ljevičarskom strankom.

Te stranke imaju različite stavove po pitanju energetike, odbrane, privatnog sektora, socijalnog sektora i potrebe za reformama.

Na nedjeljnim izborima se očekuje da će švedske demokrate, stranka koja je ušla u parlament prije četiri godine sa 5,7 odsto glasova, a koja se bori protiv imigracije, udvostručiti svoj rezultat.

U protekle četiri godine ova stranka je često glasala usaglašeno sa vladajućom koalicijom, ali je manje sklona da podrži ljevičarsku vladu.

Nedjeljni izbori će, kako se očekuje, označiti kraj vladavine Fredrika Rajnfelta, lidera liberalno konzervativne Umjerene stranke, koji je premijer od 2006. godine. Njegova stranka, kako ukazuju prognoze, osvojiće drugo mjesto sa između 20 i 25 odsto glasova.

Očekuje se da će osam parlamentarnih stranaka - Socijaldemokrate, Zeleni, Ljevičarska stranka, Umjerena stranka, Liberali, Hrišćansko demokratska stranka, Stranka centra, i Švedske demokrate - ostati u skupštini uz novoosnovanu Feminističku inicijativu, kojoj se prognozira da će tijesno proći cenzus.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, socijaldemokrate zajedno sa Zelenima i partijama ljevice trebalo bi da osvoje oko 46 odsto glasova, dok bi vladajuća Alijansa stranaka centra i desnice trebalo da dobiju oko 41 odsto glasova.

Portal Analitika