Politika

GARČEVIĆ: Realne šanse da dobijemo poziv za NATO krajem iduće godine

1409garcevicok
O
vog puta lopta je u našem dvorištu i imamo realnu šansu da do kraja naredne godine dobijemo poziv za NATO. Imamo jasan vremenski okvir, kao i obavezu NATO-a da sa nama pregovara i o nama odluči u datom momentu. Sada imamo mehanizam kroz koji idemo, postoji jasan cilj i okvir koji ne može da se mijenja, kazao je u intervjuu Pobjedi ambasador Crne Gore pri NATO-u Vesko Garčević.

GARČEVIĆ: Realne šanse da dobijemo poziv za NATO krajem iduće godine
Portal AnalitikaIzvor

-Imamo detaljan plan koji se upravo razrađuje i koji će konkretizovati navedenu ideju o pojačanoj saradnji sa NATO-om. Mislim da će Crna Gora iskoristiti ovu šansu, jer u postojećim okolnostima bolju šansu ne možemo da dobijemo. Što je najvažnije, jedino smo je mi dobili od svih aspiranata i sada sve zavisi od nas.Ako dobijemo poziv krajem 2015, ulazimo u fazu tehničke procedure pristupanja, koja ide u dva koraka. Prvi je potpisivanje protokola o pristupanju i tim činom de facto postajemo članica. Nakon toga se pristupa procesu ratifikacije, što zahtijeva vrijeme. Na kraju se na samitu formalnim prijemom završava ova procedura- pojasnio je Garčević.

On ističe da je proces pridruživanja vojnom savezu moguć jedino ako se nastavi sa dosadašnjim aktivnostima kako bi se ispunilipotrebni kriterijumi.

-Svjesni smo da to nije nemoguča misija i da čemno u članicama imati velike saveznike sa kojima ćemo blisko sarađivati- zaključio je Garčević.

Portal Analitika