Politika

MARIĆ: DPS i SDP nezakonito podijelili funkcije

1409borismaricok
K
oalicioni sporazum DPS-a i SDP-a u Podgorici predstavlja školski primjer otvorenog zalaganja za partitokratiju i direktno kršenje zakona države Crne Gore, ocijenio je član Radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima Crne Gore i EU Boris Marić u izjavi dnevnom listu Dan.

MARIĆ: DPS i SDP nezakonito podijelili funkcije
Portal AnalitikaIzvor

-U konkretnom slučaju se grubo krše odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji se primjenjuje na lokalni nivo i obesmišljava raspisivanje konkursa, jer se kroz koalicioni sporazum unaprijed vrši raspodjela funkcija u lokalnoj upravi i time onemogućava ravnopravni tretman potencijalnim kandidatima na konkursu. Time se urušava izgradnja principa profesionalizacije državnih službenika- kazao je Marić.

On je istakao da je koalicioni sporazum mogao da tretira tri funkcije- gradonačelnika, predsjednika Skupštine glavnog grada i sekretara Skupštine, a da sve ostale funkcije idu na javni konkurs.

Prema sporazumu koji su potpisali šefovi podgoričkih odbora DPS-a i SDP-a Vladan Vučelić i Vujica Lazović, socijaldemokratama će od 81 funkcije pripasti 19. Sporazumom je predviđeno da gradonačelnik Podgorice ubuduće ima dva zamjenika, po jednog iz obje partije.

SDP- u će pripasti mjesto predsjednika Skupštine glavnog grada, glavnog administratora, direktora javnih preduzeća Pijace, Parking servis, KIC "Budo Tomović", biblioteke "Radosav Ljumović", kao i sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i Sekretarijata za socijalno staranje.

 

Portal Analitika