Svijet

Gardijan: Da li će poslije Škotske i Vels da traži nezavisnost?

1309skotska
R
eferendum o nezavisnosti Škotske mogao bi da inspiriše i nacionaliste u Velsu da za nekoliko godina krenu sličnim putem, piše londonski dnevnik "Gardijan".

Gardijan: Da li će poslije Škotske i Vels da traži nezavisnost?
Portal AnalitikaIzvor

Iako su ankete sprovedene ranijih godina pokazivale da svega 10 odsto građana Velsa podržava nezavisnost, "Gardijan" ocjenjuje da bi poslije kampanje i refenduma u Škotskoj, nacionalistički pokret mogao da ojača.

- Biće potrebno mnogo posla, ali mislim da to može da se dogodi. Imam više od 50 godina, ali vjerujem da ću doživjeti nezavisnost Velsa - rekla je Enhared Tomos, dječija spisateljica, promoterka velškog jezika i politički aktivista po povratku iz posjete Škotskoj.

Ona je izrazila uvjerenje da bi energija koju je osjetila u razgovoru s ljudima u Škotskoj mogla da se proširi i na sela i gradove u Velsu.

Tomos je priznala da Vels nije ekonomski dovoljno snažan, da bi, u slučaju nezavisnosti, imao slab uticaj u Evropi. Takođe, tijesno je povezan sa Engleskom, s kojom se graniči.

- Ljudi kažu da smo siromašna zemlja. Vels nije siromašan. Imamo ogromna prirodna bogatstva, a siromašni smo zato što Vestminster određuje pravila, koja nam nikad ne idu u prilog - kaže Tomos.

Neki političari u Velsu smatraju da nezavisnost više ne treba smatrati za nedostižan san.

Hauel Vilijams, poslanik Velške partije, kaže da članovi njegove strane osećaju da im mogućnost promjene uliva energiju i pruža inspiraciju.

Kampanja “Da” (za nezavisnost Škotske) nije epidemija, ali jeste zarazna. Mislim da su promjene dio istorije ovih ostrva – rekao je Vilijams.

Adam Prajs, bivši parlamentarac koji je prije 10 godina dospio na naslovne strane zbog pokušaja impičmenta tadašnjeg premijera Tonija Blera zbog sukoba u Iraku, pozvao je velški narod da "zbaci okove 600-godišnje engleske dominacije".

- Prije 600 godina naša država je uništena. Mi smo možda najduže vojno okupirana nacija u istoriji Evrope. U ovom vijeku, možda u našoj generaciji, Vels će biti nezavisna država. Moramo da se pripremimo za to – rekao je Prajs.

(izvor: blic.rs)

Portal Analitika