Politika

Uskoro kodeks ponašanja poslanika

Skupstina-Crne-Gore-Mapet-Sou
P
redlog Etičkog kodeksa poslanika, koji je dio Akcionog plana za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine, biće uskoro proslijeđen parlamentu.

Uskoro kodeks ponašanja poslanika
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik i član Komisije za izradu Etičkog kodeksa, Dritan Abazovič, potvrdio je Vikend novinama da je planirano da kodeks bude usvojen do kraja ove godine.

On je pojasnio da bi taj dokument trebalo da se bazira na normama koje su slične onima u etičkom kodeksu Evropskog parlamenta, koristeći se i pravilima koje je svojim poslanicima uvela i Hrvatska.

Abazović smatra da će novčano kažnjavanje poslanika za neprimjereno ponašanje biti nužno, jer ukoliko ostane na izvinjenju, kodeks će biti obesmišljen. “Ukoliko poslanici budu imali obavezu samo da se izvinjavaju, kodeks niko neće poštovati. Ovako se novčanom kaznom mogu disciplinovati i za druge stvari”.

Srbija je, kako prenosi list, napravila korak ispred Crne Gore kada je u pitanju pravilnik ponašanja poslanika, pa tako srpski poslanici, koji ne budu htjeli javno da upute izvinjenje za svoje ponašanje, prema predloženom kodeksu parlamenta moraće da plate kaznu u visini od tri poslaničke plate.

Portal Analitika