Svijet

Asanž traži novo saslušanje

1209Asanz
A
dvokati Džulijana Asanža žalili su se na odluku sudije koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Asanž traži novo saslušanje
Portal AnalitikaIzvor

Advokat Tomas Olson je, prema navodima švedskog lista "Dagens niheter", rekao da je zatraženo novo saslušanje.

Odbrana ističe da bi nalog za hapšenje, objavljen u novembru 2010. godine, trebalo da se poništi jer tužilaštvo odbijalo da otputuje u London da ispita Asanža (43), koji se je u tom gradu pronašao utočište u ambasadi Ekvadora.

Sredinom jula sudija u Stokholmu je potvrdio da i dalje ostaje na snazi nalog za Asanžovo hapšenje, a on je nedavno najavio da će napustiti ambasadu Ekvadora.

Asanž je 2006. godine pokrenuo sajt Vikiliks na kojem je 2010. objavio veliki broj povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom svijeta, a najviše američkih.

Azil od Ekvarodora Asanž je zatražio u junu 2012. godine, poslije iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj.

Izručenje Asanža traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Izvor i foto: blic.rs

 

 

Portal Analitika