Region

Istopolno partnerstvo i u Sloveniji?

1209Kopac
N
ova slovenačka vlada Mire Cerara donijeće zakonsko rješenje kojim se istopolne zajednice izjednačavaju s bračnom i vanbračnom zajednicom muškaraca i žena, najavila je danas ministarka za rad, socijalnu politiku i jednake mogućnosti u vladi u odlasku Anja Kopač Mrak, koja će istu funkciju obavljati i u novom sazivu.

Istopolno partnerstvo i u Sloveniji?
Portal AnalitikaIzvor

Kaže da veruje da će u novoj koaliciji "smoći snage" za zakon o partnerskoj zajednici koji će de fakto izjednačiti istopolna partnerstva s brakom i vanbračnom zajednicom muškarca i žene.

"Očekujem da ćemo to pitanje regulisati vrlo brzo jer se radi o hitnom slučaju. Slovenija u toj oblasti zaostaje i nalazi se na repu evropskih država", navela je Kopač Mrak prilikom ispitivanja na parlamentarnom odboru za socijalnu politiku, koji ju je potvrdio kao kandidatkinju za ministra u Cerarovoj vladi.

Zakonski prijedlog vlade u ostavci, kojim se pokušavalo riješiti pitanje istopolnih zajednica i povećati njihova zakonska prava, odbačen je prije skoro dvije godine na referendumu koji je podstakla opozicija, podsjeća Hina.

Prema starom zakonskom rješenju, usvojenom 2008. godine, istopolni partneri u Sloveniji mogu svoju vezu "registrovati" u opštini, ali time ne dobijaju prava kakva imaju partneri u trajnim heteroseksualnim vezama i braku, poput prava na nasleđivanja i usvajanja djece.

Izvor: blic.rs; foto: delo.si

 

 

Portal Analitika