TV / Film

Bioskopska premijera filma „Voskresenja ne biva bez smrti“

avanturaCineplexx
P
remijernim prikazivanjem restaurisane verzije prvog crnogorskog igranog filma „Voskresenja ne biva bez smrti“, snimljenog u Italiji 1922. godine, i ostvarenja „Mostovi Sarajeva“, u juče je u „Sinepleksu“ otvoren filmski festival „Avvantura Montenegro“. U okviru festivala, koji će trajati do 14. septembra, biće prikazano 12 dugometražnih i 18 kratkometražnih ostvarenja, piše Pobjeda.

Bioskopska premijera filma „Voskresenja ne biva bez smrti“
Portal AnalitikaIzvor

Uoči početka festivala održana je pres konferencija na kojoj su govorili glavni urednik u Crnogorskoj kinoteci Andro Martinović, Sara Radović iz NVO „Avantura Montenegro“ i direktor „Avvantura film festivala“ iz Zadra Sergej Stanojkovski.

Andro Martinović je kazao da je Crnogorska kinoteka film „Voskresenja ne biva bez smrti“ restaurisala krajem 2013. godine u filmskoj laboratoriji u Mađarskoj.

- Večeras je praktično ovaj film imao prvo javno prikazivanje. Ovo je godina u kojoj se obilježava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata i ovaj film je posvećen upravo sudbini Crne Gore u tom sukobu - kazao je Martinović.

Prema riječima Sare Radović, festival donosi internacionalne filmove koji će svima biti zanimljivi. Publika, kako je kazala, sigurno ne bi mogla da ih nađe na redovnom bioskopskom repertoaru. U tom smislu, Andro Martinović podsjetio je na nedostatak javnih bioskopa u Crnoj Gori.

- Zahvaljujući gostoprimstvu „Sinepleksa“, mi smo uspjeli prvi put da povežemo nekoliko dana da bismo prezentovali neke filmove kojih nema na redovnom bioskopskom repertoaru. Kinoteka ima svoju prikazivačku djelatnost, ali ona se odvija kao gostujući program u onim institucijama koje imaju tehničko-tehnološke preduslove i koje ustupe prostor u skladu sa sopstvenim programom. Drugi motiv da uđemo u ovakav projekat jeste činjenica da Podgorica nema festival igranog filma. To je zaista neuobičajeno - kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, nema glavnog grada u uređenom dijelu Evrope, koji nema svoj festival filma.

- Obaveza svih nas je da se angažujemo i van institucionalnih okvira da nešto u tom smislu promijenimo. Kako je svaku stvar teško započeti, bila nam je potrebna podrška i otvorila se mogućnost saradnje sa „Avantura film festivalom“ u Zadru. Organizatori te manifestacije omogućili su nam ovogodišnji program kao početak saradnje koja bi trebalo da se razvija - kazao je Martinović.

On je podsjetio da Crna Gora još nije uredila najosnovnije preduslove za razvoj kinematografije, kao što su usvajanje zakona o audio-vizuelnim djelatnostima, osnivanje filmskog centra i članstvo u „Euroimažu“.

Festival organizuje „Avvantura film festival Zadar“ i NVO Avvantura Montenegro, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Fakultetom vizuelnih umjetnosti. Direktor festivala iz Zadra Sergej Stanojkovski kazao je da mu je drago što su uspjeli da realizuju prvi zajednički projekat, u kojem u Podgorici predstavljaju jedan dio zadarskog festivala.

- Želimo da dovodimo autore i filmove koji nastaju u manjinskim koprodukcijama. To je jako zanimljivo za Crnu Goru, koja je realativno ograničena u finansijskom smislu. Ovo je prilika da se pokrene neka platforma za mlade autore, studente fakulteta, koji se onda mogu puno jače umrežavati kroz razne institucije, sa partnerima koje će pronalaziti za svoje projekte - istakao je Stanojkovski.

Publika će danas u „Sinepleksu“ moći da pogleda filmove „To kill a man“ u 19 sati i „Love Steaks“ u 21 sat, dok će u KIC-u „Budo Tomović“ u 14, 16 i 17:30 sati biti prikazana slovačka ostvarenja „Tenderness“, „Birds, orphans and fools“ i „The sun in a net“. Za filmove u „Sinepleksu“ karta košta tri eura, a paket ulaznica za pet projekcija je 10 eura. Ulaz na sve projekcije u KIC-u je besplatan.

U sklopu festivala biće održan i edukativni program. Gost iz Poljske, istoričar filma Lukas Macijevski, danas u 14 sati održaće predavanje na Fakultetu vizuelnih umjetnosti. Narednog dana predavanje će održati Sergej Stanojkovski, a 19. septembra gostovaće i reditelj Veljko Bulajić.

Portal Analitika