Svijet

EU stopirala rusku naftu

12gas
E
vropska unija (EU) objavila je jutros sadržaj novog paketa sankcija Rusiji, a na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu.

EU stopirala rusku naftu
Portal AnalitikaIzvor

Naftnim kompanijama Rosnjeft, Transnjeft i Gazpromnjeft od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu. 

Proširena je "crna lista" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, a među 24 novih imena nalazi se i Vladimir Žirinovski, poslanik Dume i lider ekstremno nacionalištičke Liberalno-demokratske stranke. 

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu članice EU su donijele u petak prošle nedjelje, s tim što je primjena bila odložena dok se ne vidi da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Rtcg.me

Portal Analitika