Društvo

Analiza: Fokusirati se na vještine, a ne bubanje

12programi
R
asterećenje nastavnih programa za 25 odsto, osim za jezike i matematiku, koje je od ove školske godine sačekalo novu generaciju crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca, rezultat je temeljne analize koju su zajedno radili predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, kao i Centra za stručno obrazovanje.

Analiza: Fokusirati se na vještine, a ne bubanje
Portal AnalitikaIzvor

 

Ta analiza, prema riječima pedagoškinje Nataše Gazivode i psihološkinje Tamare Milić, obuhvatila je iskustva iz učionice, rezultate takmičenja i međunarodnih testiranja poput PISA testa, razgovora sa nastavnicima, učenicima...

Prema riječima sagovornica Pobjede, posebno su im bili interesantni rezultati naših učenika na PISA testiranju, zato što se kroz njih, kako kažu, može vidjeti koliko učenici uspješno primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti stečene u školi i van nje, a ne što su i koliko naučili iz pojedinih nastavnih predmeta na kraju obaveznog obrazovanja, odnosno na kraju osnovne škole.

„Ponukani time da se zadaci u PISA testovima baziraju na konkretnim, realnim životnim situacijama težili smo da se ciljevi revidiranih programa usmjere ka sličnim ishodima. Svrha je da se djeci pruži više od poučavanja čitanja, pisanja i računanja i podstakne razvoj znanja, vještina i stavova koji će omogućiti da odgovore na zahtjeve koje postavlja porodica, tržište rada i društvo", kažu Gazivoda i Milić.

Naglašavaju da su timove za reviziju predmetnih programa činili naučni radnici, nastavnici, od kojih su mnogi bili članovi prethodnih komisija, te da su timovi radili ,,dugo i temeljno, baštineći naučne vrijednosti, nalaze, iskustva iz neposrednog rada“.

„Htjeli smo da u svakom nastavnom predmetu obezbijedimo, kroz razrede, konekciju nastavnog sadržaja, njegovo pravilno raspoređivanje i povezanost sa uzrasnim karakteristikama i mogućnostima učenika. Namjera je bila da postignemo sistematičnost znanja, da nastavni programi budu logički povezani između razreda, ali i međusobno, tako da korelacija dovede do pune integracije sadržaja nastavnih predmeta“, istakle su Tamara Milić i Nataša Gazivoda.

Nacionalni savjet za obrazovanje utvrdio je izmjene za sljedeće predmete u osnovnim školama: poznavanje prirode i društva za I, II i III razred, poznavanje društva za IV i V razred, priroda i tehnika za IV razred, priroda za V i VI razred, tehnika i informatika za V i VI razred, istorija od VI do IX razreda, geografija za VI, VII, VIII i IX razred, muzička kultura od I do IX razreda, likovna kultura od I do IX razreda, građansko vaspitanje za VI i VII razred, biologija od VI do IX razreda, hemija za VIII i IX razred, fizika od VII do IX razreda.

Usvojen je i predmetni program matematika od I do IX razreda, čija će primjena otpočeti školske 2015/16. godine. Predmetni program fizika se primjenjuje postupno: u školskoj 2014/15. godini u VII razredu, u školskoj 2015/16. godini u VII i VIII razredu, u školskoj 2016/17. godini u VII, VIII i IX razredu osnovne škole. Nacionalni savjet za obrazovanje utvrdio je izmjene i programa za opšte obrazovanje (gimnazije) i opšte obrazovnih predmetnih programa za stručne škole: Biologija, Filozofija, Fizika, Geografija, Hemija, Informatika, Istorija, Likovna umjetnost, Matematika, Muzička umjetnost, Psihologija, Sociologija.

Izvor: Pobjeda

 

Portal Analitika